Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Unidos Podemos… allargar més la farsa

“Necessitem eleccions a Espanya ja. No estic disposat a esperar a saber què passa a Espanya, però sí que haig de saber quina és la correlació de forces al Congrés. […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 17/05/2016

“Necessitem eleccions a Espanya ja. No estic disposat a esperar a saber què passa a Espanya, però sí que haig de saber quina és la correlació de forces al Congrés. Fins i tot la independència s’haurà de negociar. No és el mateix negociar amb només 8 diputats espanyols —sense comptar-hi els catalans, ni els bascos, ni els gallecs— al Congrés a favor del dret a decidir que fer-ho amb molts més a favor”. Són declaracions del llavors coordinador d’ICV, Joan Herrera, del 6 de novembre de 2014. Tres dies abans del 9N.

Herrera ja posava el possible canvi de majories al Congrés com a excusa per paralitzar el procés –en contraposició a celebrar unes eleccions plebiscitàries, com apuntaven CiU i Esquerra- i continuar amb la tradicional ambigüitat a l’hora de posicionar-se a favor o en contra de la independència. Doncs bé, més d’un any i mig després, encara estaríem esperant si haguéssim fet cas a Herrera.

I en certa manera ho estem fent, ja que ara el debat sobre el referèndum és més viu que mai i alguns insten a esperar a que Pablo Iglesias permeti exercir el dret a decidir als catalans. Hi ha una premissa, però, que és falsa: ell ni té ni tindrà prou poder per fer-ho possible després del 26 juny, per molt que la nova coalició amb què es presentarà inclogui Izquierda Unida i es digui Unidos Podemos –el nom definitiu. Tot i l’empenta mediàtica que Pablo Iglesias i Alberto Garzón han generat –fins i tot diuen que poden estar en disposició d’arrabassar el primer lloc al PP-, en cap cas ells seran prou forts per provocar-lo. En última instància, sempre quedarà el Senat i el TC a l’Estat per evitar-ho. Però podem estar tan segurs que de veritat volen impulsar un referèndum?

L’últim CIS, publicat només fa dues setmanes, revelava que només un 11% de votants de Podemos desitjarien un Estat en el qual les comunitats autònomes puguin esdevenir independents. Un percentatge que només puja al 32% en els qui donen suport a En Comú Podem. És a dir, el 89% de votants de la formació lila no volen un referèndum vinculant. I Pablo Iglesias ho sap. És per això que la setmana passada, Juan Carlos Monedero es feia un embolic en una entrevista dient que en una consulta hi podria haver tres opcions… El temps que poden allargar el debat del referèndum pot ser tan llarg com el temps que falti perquè els independentistes catalans explotin d’impaciència i el ‘soufflé’ baixi.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Relacionats