Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Una reunió que arriba massa tard

Finalment Mariano Rajoy mourà un dit per trucar a la seva secretària i fer el forat a l'agenda que deia que cediria magníficament al president Mas quan aquest volgués. L'objecte […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 12/07/2014

Finalment Mariano Rajoy mourà un dit per trucar a la seva secretària i fer el forat a l'agenda que deia que cediria magníficament al president Mas quan aquest volgués. L'objecte de la trobada és, evidentment, la consulta sobiranista. No hi ha cap altre motiu possible a aquestes alçades del procés. Diuen que la trobada serà a finals de mes i dóna la impressió que el president espanyol, un funcionari de ment dialogant però dispersa, s'ha vist ofegat per la barbaritat de la concepció espanyola de la unitat nacional, que segueix compartint. Segurament li ha passat pel cap en algun moment allò de “doncs apa, que la facin ja d'una vegada i fora aquest problema ja”. Potser sense la pressió de l'entorn o potser si sabés que Catalunya diria que no a la independència aquest pensament hagués estat realment realitzable.

Però Rajoy ja ha avisat que no té altre remei que dir que no, i tampoc sense contundència. El problema català s'ha fet massa gros i ha arribat el moment de defensar les essències pàtries amb rotunditat, si no vol passar a la història com el pitjor president espanyol de la mateixa. El president Mas hi arribarà amb l'aval del poble i el desig de cremar una nova etapa que reforci el consens intern i extern. El president de Catalunya però també de Convergència necessita la fermesa i la pau interior suficient com per aconseguir l'impossible: que un president de CiU practiqui la insubmissió i posi les urnes el dia de la consulta sí o sí.

Passada la Diada, el poble ja no podrà fer res més per acompanyar el president en aquest camí interior que ha de dur Catalunya a l'explosió democràtica definitiva. Arriba l'hora de saltar el mur. No sé si se n'adonen però només manquen dos mesos per a què es produeixi l'aprovació formal de la Llei de Consultes, i la convocatòria del referèndum. A partir d'aquí, el president Mas ha de decidir si posa o no posa les urnes. Què passarà si finalment decideix fer-ho? Quina escalada de tensió es produirà? Vindrà la Guardia Civil a retirar les urnes? No tenen nervis per començar a testimoniar tots els esdeveniments que es produiran a partir de l'11 de setembre?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014