Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Un parell de veritats

Diuen que ens estem recuperant. Si és així, perfecte… M'ho vull creure però vull confrontar els discursos amb les dades que es van publicant al respecte i, quina serà la […]

Xavier Guarque
Xavier Guarque 21/04/2015

Diuen que ens estem recuperant. Si és així, perfecte… M'ho vull creure però vull confrontar els discursos amb les dades que es van publicant al respecte i, quina serà la sorpresa quan no cal ser massa entès per veure que no coincideixen massa que diguem.

Cal fugir de les bravuconades que no són més que propaganda electoralista i agafar un parell de dades per fer-se càrrec de la realitat que estem vivint i com estem quedant.

LA PRIMERA.-Segons les dades publicades per la E.P.A., diuen que son les dades més fiables a tenir en compte, la taxa d'atur, que en 2011 era d'un 22,5%, a finals del 2014 és d'un 23,7%.

Desprès d'aquests 3 anys, 145.000 llars més amb tots els membres en edat laboral a l'atur, i la població activa s'ha reduït en 414.000 persones.

421.000 ocupats menys amb contracte indefinit, d'un total de 584.000 ocupats menys.

Llavors, en 2011, segons el PP llavors a l'oposició, les dades eren tràgiques i catastròfiques. Desprès de 3 anys, i essent encara pitjors, es pot dir que ens estem recuperant ?. Si que es ve del 26,7% d'atur en 2012 i del 25,7% en 2013 però tot i havent quedat el mercat laboral com ha quedat és pot “treure pit” ?. Sense oblidar que, electoralment, van prometre reduir l'atur a la meitat durant la legislatura.

En aquests temps 375.000 residents a España o han retornat als seus països d'origen o han emigrat cercant treball.

LA SEGONA.- Segons les dades publicades pel B.E. i per l'I.N.E., en aquests 3 anys el deute públic, el del conjunt de les administracions públiques -que majoritàriament correspon a l'Estat Central- ha augmentat en més de 300.000 milions d'euros, passant dels 723.000 milions del 2011 a superar en escreix el bilió d'euros.

S'han congelat les pensions, s'ha retallat dramàticament en Sanitat i Ensenyament, s'ha deixat a zero l'ajut a la dependència de la gent gran i amb pocs recursos, s'ha dilapidat l'estat del benestar aconseguit amb el sacrifici i suor dels nostres predecessors.

… I hi ha una dada més que contradiu el discurs de fum, que ensenya com s'aconsegueixen determinades dades estadístiques… Una dada que es pot resumir en una pregunta: Si ja anem tan be, si tants llocs de treball es creen, si ja som en plena recuperació econòmica, si pugen les cotitzacions a la S.S., perqué el Govern treu, o te que treure continuament, diners del Fons per a pagar les pensions ?.