Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Un desfibril·lador oxidat per Espanya

L'Espanya que va sortir del franquisme fa els últims batecs de cor. Passa per una terrible crisi econòmica, és del tot improductiva arran de l'alt atur, està socialment trencada ja […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 03/06/2014

L'Espanya que va sortir del franquisme fa els últims batecs de cor. Passa per una terrible crisi econòmica, és del tot improductiva arran de l'alt atur, està socialment trencada ja que la distància entre rics i pobres s'eixampla mentre la classe mitjana s'aprima, el bipartidisme que en garantia l'estabilitat i l'immobilisme s'esquerda… Per sobre de tot, però, els dos pilars de la Constitució fan aigües: la monarquia i la integritat territorial. La popularitat dels borbons està sota mínims i Catalunya ha deixat de banda el joc del nen que es queixa però que no es desenganxa de les faldilles de la mare. L'Estat tal com el coneixem, però, es resisteix a morir, i la recepta per evitar el canvi, el desfibril·lador que ha de salvar l'esquelet, es diu Felip VI. Ara bé, el desfibril·lador neix ja oxidat. 

Una Nova Espanya sorgiria d'un referèndum monarquia-república, una consulta sobre la independència de Catalunya i tot seguit unes eleccions que escollissin un parlament constituent. Hi ha riscos evidents, però. Potser els Borbons caurien i Catalunya se separaria de la resta de l'Estat, però del que en sortís ningú es podria queixar. Espanya potser s'hauria aprimat, però tindria quaranta anys més de pau i seria de la manera que haurien decidit els qui hi han de viure durant les properes dècades. Ho haurien sanejat tot.

Ara això ja no és possible. L'establishment no vol sentir a parlar de cap d'aquestes situacions i en lloc d'aprofitar l'abdicació de Joan Carles per engegar tots els debats i fer una transició ordenada i democràtica, obren la llauna el més mínim per fer un canvi de monarca exprés. I així, pretenen segellar la llauna de nou tants anys com Felip VI visqui. Calculen que el nou rei la popularitat de la corona creixerà, i amb això els partits monàrquics de l'establishment creixeran, i amb això el biparridisme PP-PSOE es conservarà, i amb això una Espanya estable milorarà econòmicament, i amb això… El sobiranisme caurà a Catalunya. I Espanya serà estable durant 40 anys més.

Tot això podria passar si el poble pogués parlar. Així no. Felip VI ja començarà el seu regnat enmig de sorres movedisses. En una Espanya convulsa. En una Espanya prou madura com per plantar cara a fi d'assegurar l'estabilitat com en la transició. Els militars, si encara són un perill, no fan por a l'Espanya del segle XXI. Felip VI començarà a regnar a finals d'aquest mes també enmig d'un procés a Catalunya amb més ganes que mai de parlar. El rapidíssim relleu de Borbó, doncs, té la intenció d'evitar el debat, d'imposar i de fer callar el poble. Les declaracions de Rajoy, emplaçant a canviar la Constitució a qui no li agradi és exactament igual al discurs que aplica a Catalunya, amb la seguretat en els dos casos que la Carta Magna no es pot canviar perquè és ell qui mana. Amb aquest gest, però, en lloc d'enterrar tots els problemes pot fer que aflorin aliats a la causa catalana arreu de l'Estat, pels paral·lelismes de les dues reclamacions.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014