Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Sofrir ara per viure la resta de la vida com uns campions

“Vaig odiar cada minut d’entrenament, però em vaig dir: ‘No ho deixis, sofreix ara i viu la resta de la teva vida com un campió’”.És una de les incomptables frases […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 04/06/2016

“Vaig odiar cada minut d’entrenament, però em vaig dir: ‘No ho deixis, sofreix ara i viu la resta de la teva vida com un campió’”.És una de les incomptables frases per la història que ens va deixar Muhammad Ali, el boxejador més gran de tots els temps que aquest divendres a la matinada ha mort després de deixar també tota una vida al servei dels drets dels afroamericans. Les seves proclames són un valuós llegat d’un activista de qui tots podem aprendre.

En especial, de la cita que encapçala aquestes línies, que li va servir a ell per arribar a dalt de tot però que, salvant les distàncies i sense voluntat de fer paral·lelismes forçats, també podria servir al sobiranisme català. Com deia el Dietari ahir, és esgotador aquest procés en què la majoria del temps es continua parlant de les desavinences en el si independentista en lloc de fer front comú i buscar la millor manera de traspassar el mur de manera conjunta.

De fet, la voluntat conjunta a partir del 27S era eixamplar el suport als defensors de l’Estat propi, però… Algú creu que s’està fent? O és més aviat al contrari? Qui vol formar part d’una olla de grills en què mai es té la sensació que s’avança, on cada vegada hi ha menys somriures i on encara es nota amb intensitat la influència dels partidismes? La idea del pas al costat d’Artur Mas anava en el sentit d’atraure ciutadans indecisos però que trobaven en l’expresident antipatia i pujolisme. L’efecte Puigdemont, creat i buscat per complet per la CUP, no s’està aprofitant al màxim. I qui són els primers que l’estan deixant perdre?

És secundari. La qüestió cabdal és que la paciència de gairebé tothom no és infinita, però és en aquests moments que s’ha de recordar Muhammad Ali: “No ho deixis, sofreix ara i viu la resta de la teva vida com un campió”. La ciutadania ha de tenir aquesta sentència present, ara i encara durant molt temps. Al boxejador més gran de la història li va servir, però només perquè va saber sofrir.

Ara és el moment que ho faci una mica més el poble català, encara que tot plegat sigui esgotador, i també Junts pel Sí i Puigdemont, que han de mantenir el pols i no tirar la tovallola amb noves eleccions. Sobretot, però, una mica més de sofriment se li hauria de demanar a la CUP, encara que la reacció al·lèrgica que tenen des que van subscriure un pacte amb ‘el Dimoni Convergent’ el 9 de gener passat els cogui de manera insofrible. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Relacionats