Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Sobre la resposta a Le Temps

El Col·lectiu Emma al diari suís Le Temps arran el seu article “Nouveau statut de la Catalogne quasi mort né” (“Resposta Pública a Le Temps“). En la resposta expliquem que […]

Col·lectiu Emma
Col·lectiu Emma 27/11/2009

El Col·lectiu Emma al diari suís Le Temps arran el seu article “Nouveau statut de la Catalogne quasi mort né” (“Resposta Pública a Le Temps“).

En la resposta expliquem que l’Estatut es podria considerar la darrera temptativa per aconseguir una entesa de Catalunya amb l’estat espanyol i que més que “pretensions” o “privilegis”, com afirma l’article, l’objectiu era fer evident una realitat nacional, la catalana, i aconseguir unes relacions econòmiques i fiscals més equitatives amb l’estat, ja que Catalunya té un evident dèficit d’infraestructures i un dèficit fiscal del 10% a l’any (en comparació per exemple a Alemanya, on s’ha fixat un límit de solidaritat entre els lands del 4,5%).

També volem matisar que l’Estatut no és un text “sacrosant” sinó el resultat de la negociació entre partits catalans, nacionalistes i no nacionalistes, seguint estrictament les regles definides per l’estat, que a més va incloure una retallada significativa en el Parlament espanyol. I que el recurs davant el Tribunal Constitucional, un òrgan que gairebé ningú considera apolític o imparcial, l’ha presentat tant el Partit Popular com el Defensor del Poble, un històric militant socialista.

Per últim afirmem que potser fins i tot els socialistes catalans conclouran, a l’igual que ja han fet molts catalans, que si aquest Estatut no cap a la Constitució espanyola, és Catalunya que no té lloc a Espanya.