Dilluns, 21 de setembre de 2020 - Edició 788
La República

Si… però el temps passa

 No és que ho hagi sentit dir pel President Mas, és que això ho pot veure qualsevol que ho vulgui veure, és clar. El que vol el govern central és […]

Xavier Guarque
Xavier Guarque 20/01/2015

 No és que ho hagi sentit dir pel President Mas, és que això ho pot veure qualsevol que ho vulgui veure, és clar. El que vol el govern central és dividir-nos, que no ens entenguem, que ens tirem els plats pel cap. Hi fa el que pot i més, inclús ho intenta fer entorpint l'ús de la nostra llengua o inventant-se unes altres “llengües” per debilitar l'efecte del que representa la catalana arreu dels pobles on es parla, sense poder-ho evitar, perquè es traspassa de pares a fills amb tota normalitat. Com pot ser que alguna part del que, segles desprès, es segueix considerant com la seva propietat es gosi parlar de manera habitual i quotidianament d'una manera diferent… i no només a casa seva ?.

Però be, la cerca d'un pacte unitari dels partits sobiranistes -dels que han quedat disposats a passar pel damunt de les diferències per a permetre signar-lo- que en principi pot ser intel·ligent i garantista, ha pogut resultar massa lent i, fins i tot, decebedor per una part de la gent que en aquests darrers anys s'ha sentit atreta i il·lusionada per la nova idea de país. Veurem ara, una vegada materialitzat, si és capaç de reforçar els bastiments i es puguin aguantar amb garanties les noves escomeses que fins el 27-S son d'esperar.

Contra la prepotència del poder establert només és pot fer-hi front amb unitat política que, en el nostre cas, no ha de fer més que reflectir el que una quantitat prou important de la gent que viu a Catalunya pensa, vol i diu al carrer.

Però compte perquè aquesta unitat s'ha de veure ben clara i convé actuar amb decisió. Quan el foc és de les dimensions que ha pres cal més llenya que mai si no es vol que vagi perdent la seva vivacitat. El temps passa i, abans de l'estiuenc dia «plebiscitari» assenyalat, ve l'hivern que porta fred, pluges, neu i glaç.

I, compte, perquè el vot és lliure, faltaria més, i tots els partits parteixen de la mateixa legitimitat. Amb això vull dir que millor no despistar-se en el repartiment de poder local que hi haurà en el mes de maig, no sigui que, desprès, s'hagin de fer aliances rares i pactes contra-natura, que debiliten i mai poden acabar be.  

Relacionats