Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

S’apropa el moment clau per Torra i Torrent

El Parlament de Catalunya ha reafirmat Quim Torra com a president del país en unes resolucions aprovades al final d’un ple extraordinari que s’ha allargat fins dos quarts d’onze de […]

El Dietari del Procés 04/01/2020
Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, abraçant el president del Parlament, Roger Torrent. 4 de gener del 2020.

El Parlament de Catalunya ha reafirmat Quim Torra com a president del país en unes resolucions aprovades al final d’un ple extraordinari que s’ha allargat fins dos quarts d’onze de la nit. Tots els grups s’han posicionat al voltant de l’atac de la Junta Electoral a la presidència de la Generalitat i al dret d’Oriol Junuqeras de ser diputat. I la conclusió és que el Parlament oficialment creu que la decisió de la JEC és un “cop d’estat” contra Catalunya. Paraules gruixudes, però al final, paraules, com la ratificació de Torra. El moment important per l’òrgan que lidera Roger Torrent vindrà quan la JEC o bé el Suprem notifiquin oficialment al president que ho deixa de ser. Torra demanarà al Suprem que congeli la decisió de la JEC de forma urgent. Si no ho aconsegueix, en els propers dies Torra per una banda i Torrent per una altra hauran de mostrar si tenen ganes de desobeir o acatar. La resta del ple d’avui han estat la repetició d’arguments que ja es coneixien, i la sessió s’ha allargat innecessàriament fins les 22:30 per culpa de les ganes de filibusterisme de Ciutadans.

Paral·lelament, a Madrid ha engegat el debat d’investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. I, després d’hores d’incertesa, al migdia ERC ha resolt tots els dubtes generats arran de la decisió de la JEC: es mantindran en l’abstenció a Sánchez. No volen veure estroncat el diàleg per uns atacs de la JEC originats per recursos del ‘trifachito’. Aquest és el missatge que han donat, tot i que d’altres potser diran que deixen caure a Torra, escèptic amb el que ha pactat ERC tot i que ell hauria de liderar la delegació catalana, perquè Aragonès el rellevi interinament. I després, definitivament després d’unes eleccions que semblen inevitables si cau Torra.
El debat a Madrid, com habitualment, ha estat una olla de grills, on les tres dretes han competit per veure qui deia les paraules més gruixudes contra Pedro Sánchez i qui el situava més fora de la llei i la Constitució. També, però, ha destacat un discurs del líder socialista surrealistament diferent a la campanya electoral: parlava de negociació i acord per acabar amb el problema de Catalunya i evitar que s’encalli més temps, i d’alguna manera reconeixia que la societat estava dividida en dos grups similars entre independentistes i unionistes. Les tres dretes sí que han tingut raó en una cosa: Sánchez canvia de jaqueta amb una facilitat espasmosa. Cs ha intentat esperonar un tamayazo dimarts, mentre que ERC i JxCat no s’han sortit del que s’esperava del seu guió. Els uns, insistint que la via és el diàleg, i els altres insistint en el simbolisme i marxant de l’hemicicle per anar a Catalunya i fondre’s a una abraçada de suport a Torra a la nit (degudament penjada a les xarxes socials). Demà, la CUP s’estrenarà a la tribuna d’oradors.