Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

Regal de reis independentista

Boom! El Parlament Europeu s’ha posat en marxa aquest matí, dia laborable a gairebé tota Europa, i una de les primeres coses que ha fet el president Sassoli és emetre […]

El Dietari del Procés 06/01/2020
Els eurodiputats Martina Anderson, Matt Carthy, Diana Riba i Pernando Barrena ensenyant les fotos de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín dins l'hemicle del Parlament Europeu, a Estrasburg
Boom! El Parlament Europeu s’ha posat en marxa aquest matí, dia laborable a gairebé tota Europa, i una de les primeres coses que ha fet el president Sassoli és emetre un missatge intern reconeixent que Oriol Junqueras és eurodiputat de ple dret, fent així cas omís a la Junta Electoral Central espanyola. L’esperen el dia 13 de gener a Estrasburg, pel primer ple de l’any, així com a Carles Puigdemont i Toni Comín, que ja han recollit les acreditacions definitives com a membres de l’Eurocambra. I a més a més, Sassoli els reconeix com a tals a tots tres des del 2 de juliol passat, amb efectes retroactius. Tot un regal de Reis independentista, fruit de la persistència i el no defalliment a l’hora de portar els casos dels líders de l’1-O a instàncies europees.
El Tribunal de Drets Humans possiblement acabarà donant la raó als empresonats per sedició, però ho farà d’aquí a molts anys. El que no preveien les autoritats espanyoles, però, és que les eleccions europees els donarien tants maldecaps. Bé, la JEC sí que ho preveia, per això va intentar deixar Puigdemont i Comín fora de les llistes l’abril passat. En tot cas, de moment tot allò que ha sonat a Europa ha comportat fiascos per l’Estat espanyol.
Ara tot l’interès rau en conèixer la resposta del Tribunal Suprem al cas Junqueras. Ja té la resolució del TJUE, que va demanar el propi tribunal espanyol, ja té totes les parts posicionades i, a més a més, té la JEC rebutjant donar-li l’acta i el Parlament Europeu ja acceptant-lo. Només falta Marchena. I hauria de parlar aquesta setmana. Les seves opcions van des de mantenir-lo en presó, cosa que li pot costar condemnes europees, fins a deixar-lo en llibertat i fins i tot anul·lar la sentència (això últim, que no passarà ni en els millors somnis independentistes). L’alliberi o no, se suposa que el Suprem demanarà el suplicatori pels tres. I tindrà molts números de guanyar, però el partit encara s’hauria de jugar. El 2020 serà d’allò més entretingut en l’enredament politico-judicial, ja que la UE ja està entrant al joc de ple.