Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Primer pas d’ICV cap al Sí-Sí?

Quina legitimitat tindrà un partit que no hagi votat a favor d'un Estat català, si Catalunya esdevé independent, per a opinar o esdevenir ponent de la futura Constitució Catalana? Perquè […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 18/07/2014

Quina legitimitat tindrà un partit que no hagi votat a favor d'un Estat català, si Catalunya esdevé independent, per a opinar o esdevenir ponent de la futura Constitució Catalana? Perquè hauríem de fer cas a les propostes que presenti el PP, C's o PSC si es que encara existeixen? Hauríem d’aplicar el mateix criteri per a ICV i UDC que com a mínim havien donat suport a la consulta?

Quan ICV va signar l’acord per la data i la pregunta, ràpidament va haver de respondre a les preguntes dels periodistes sobre quin vot recomanarien a la segona pregunta (vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?). Aleshores els ecosocialistes van dir que anirien decidint la seva postura en funció de la resposta que arribés de Madrid, partint d’una postura federal.

A dos mesos de l’onze de setembre i amb la convocatòria multitudinària en procés, a Iniciativa per Catalunya se li acaba el temps per decidir-se. Els ecosocialistes se senten còmodes defensant la celebració de la consulta, però triar les respostes se’ls fa farragós, i és un debat que han volgut evitar amb evasives durant tot l’any. Però el moment de decidir-se ja ha arribat. La reacció de Madrid, a falta de l’esperable resultat de la reunió Mas-Rajoy, ja es veu a venir. Fins ara, les especulacions sobre el vot van en el sentit de què probablement donin llibertat de vot a la segona pregunta, la mateixa fórmula que defensaria UDC.

Algú s’imagina però la imatge que podria donar que en un míting una formació defensés el sí a la primera pregunta, i després no tinguessin argumentari per defensar una postura clara per a la segona pregunta?

Els moviments propers a ICV s’han començat a postular per doble sí. La CUP, moltes entitats socials, i fins i tot Ada Colau a títol personal ha dit que votarà per la independència. Procés Constituent, que malgrat ser favorable a l’Estat català va fer la guitza a la Via Catalana de l’any passat, enguany s’hi integrarà com un mes. Tot això ha fet anunciar als ecosocialistes la seva presència a la mobilització més important de Catalunya. Estan preparant el terreny per posicionar-se clarament cap al Sí-Sí?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014