Dimecres, 22 de Gener de 2020 - Edició 545
La República

Previsió de tempesta a la tardor

El PSC, disposat a liderar el NO des de bon principi, i en un bloc en el qual compartirà postura amb partits tant patriòtics com PP, C's i PxC, ha […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 08/06/2013

El PSC, disposat a liderar el NO des de bon principi, i en un bloc en el qual compartirà postura amb partits tant patriòtics com PP, C's i PxC, ha donat ja el tret de sortida a la campanya del referèndum. El Periódico s'hi apunta amb un baròmetre que pretén torpedinar el pacte CiU-ERC; que fins ara sembla a prova de bombes. El NO, a més, sembla que comptarà amb la complicitat de Duran i Lleida. Però i el bloc del SÍ? Què estan fent? Per què no acceleren el procés ja?

Aquestes preguntes que ens estem fent tots, són les que van traslladar tota una sèrie de quadres locals a la direcció d'ERC, en la recent trobada municipalista a Lloret. La resposta va anar més enllà de les explicacions en relació a la “construcció d'estructures d'Estat”. “Keep calm”. La direcció d'ERC no vol cremar amb excessiva rapidesa les etapes, però van assegurar que després de l'estiu “cremarem totes les naus”.

Això ens fa pensar en tota una sèrie d'esdeveniments que podrien accelerar el procés, i dur-nos a una altra tardor calenta, com l'any passat. El 29 de juny, al Camp Nou, l'ANC i Òmnium exhibiran múscul en un concert per la Independència que ha esgotat les entrades en un dia.

Ahir divendres vèiem com el govern espanyol també es reforçava de cara a l'embat final, endurint el Tribunal Constitucional, que ara passa a tenir una majoria conservadora. Recordem que el TC té pendent de resoldre la suspensió de la Declaració de Sobirania i, quan s'aprovi, la Llei de Consultes.

L'ANC però, es passarà l'estiu fent proves a diverses comarques per a fer una cadena humana que travessi el Principat. A l'estil bàltic, es pretén que aquest Onze de Setembre la cadena humana dóni la volta al món.

Arribats a aquest punt, la Hisenda catalana en què està treballant el govern, ja hauria d'estar a punt. Paral·lelament CiU i ERC han de jugar la carta dels pressupostos, i la d'un objectiu de dèficit indigne però que Espanya procurarà deixar al llindar de la temptació. No obstant això, la prova de foc de veritat, la carta més important, l'haurà de jugar la màxima autoritat del país. El president Mas tindrà la responsabilitat de fer la petició oficial de referèndum a Madrid, i gestionar la resposta. El NO, que és el que tothom dóna per fet.

Què hauria de passar a partir d'aquí? Com es precipitaran els fets? Com reaccionaran tots els partits? Quan ha de jugar Mas aquesta carta, i com l'ha de combinar amb la resta de trunfus de què disposa?  No sabem exactament què passarà, però l'únic que sabem segur sobre aquestes darreres qüestions, és que el pacte amb ERC especifica que queden 22 dies per a anar a la Moncloa a fer la petició.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Relacionats