Dimarts, 6 de desembre de 2022 - Edició 1594
La República

Pressupostos sense garanties

En el darrer article valorava l’acord Solbes-Castells sobre les inversions de l’Estat a Catalunya com una millora insuficient que encara no compleix l’Estatut. Tanmateix, la plasmació d’aquest acord en el […]

Elisenda Paluzie 14/10/2007

En el darrer article valorava l’acord Solbes-Castells sobre les inversions de l’Estat a Catalunya com una millora insuficient que encara no compleix l’Estatut. Tanmateix, la plasmació d’aquest acord en el projecte de llei de Pressupostos de l’Estat afegeix més ombres a la meva primera apreciació. Així, la inversió real territorialitzable de l’Estat a Catalunya serà del 14,9%, lluny del 18,72% que és la participació de Catalunya en el PIB estatal segons les darreres dades disponibles i lleugerament superior al 13,9% de l’any passat.

La base de càlcul de l’acord Solbes-Castells, però, no és tota la inversió real sinó que deixa fora les infraestructures socials i administratives i inclou les transferències de capital. En els pressupostos d’aquest any, a més, s’hi han inclòs 722,8 milions d’euros en projectes pendents de determinar. S’assoleix el 18,72% de la base de càlcul pactada amb la inclusió d’aquests projectes. Ara bé, no tenim cap garantia que aquests projectes s’acabin determinant i encara menys executant. A més, si no es materialitzen en inversions reals de l’Estat o es dediquen a rescatar peatges, una gran part es perdrà.

Pel que fa al deute de 827 milions d’euros del 2007 que reconeix l’acord Solbes-Castells i que s’hauria de pagar en els exercicis de 2008 i de 2009, l’Estat no pagarà ni un sol euro el 2008. Així doncs, queda tot pendent pels pressupostos del 2009, potser quan el Tribunal Constitucional hagi anul·lat la disposició addicional tercera de l’Estatut i no calgui pagar aquest deute?

Article publicat al diari Avui el 6 d’octubre de 2007.