Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Presentació de ‘Manifest contra el desencís’

Dimarts vinent, dia 20 de gener, a les 20.00 hores es presentarà a Barcelona el llibre “Manifest Contra el Desencís“, una bona aproximació a la realitat Balear, i especialment als […]

Help Catalonia
Help Catalonia 17/01/2015

Dimarts vinent, dia 20 de gener, a les 20.00 hores es presentarà a Barcelona el llibre “Manifest Contra el Desencís“, una bona aproximació a la realitat Balear, i especialment als sectors d'esquerres, des de l'òptica de 24 personalitats de l'illa de Mallorca. El llibre es presentarà a l'Espai Mallorca de (Plaça Vicenç Martorell, 1-2). Divendres 23 es presentarà el llibre a Pollença.

Els textos analitzen com podem canviar la societat per fer-la justa, lliure i solidària? Com podem posar fi a l’hegemonia de la dreta? Com podem crear una majoria social a favor de polítiques profundament esquerranes i transformadores? Com hauríem de conformar-la? Com s’hauria d’estructurar i organitzar? Quins eixos de treball comuns s’hi haurien de prioritzar? Quin rol hi haurien de tenir els moviments socials? Personalitats d’ideologies i trajectòries diverses intenten satisfer aquestes preguntes i moltes altres al llarg d’aquest assaig a fi i efecte de construir un futur millor per a les properes generacions de les Illes Balears.

En aquest text hi participa una representació diversa de la societat illenca d’esquerres. Així, hi ha personalitats del món de la recerca, com els filòlegs Isidor Marí i Bernat Joan (exmilitant d’ERC i exeurodiputat), els professors de la Universitat de les Illes Balears Bernat Riutort, Joaquín Valdivielso i Laura Camargo (militant de l’esquerra anticapitalista) i el sociòleg Antoni Tarabini. En aquesta línia, també hi col·laboren militants de diferents partits polítics progressistes, com Celestí Alomar, exconseller de Turisme pel PSOE (1999-2003); Alejandro Aparicio, candidat d’Esquerra Unida al Congrés dels Diputats (2011); Joan Lladó, president d’Esquerra Republicana-Mallorca, i Antoni Verger, regidor a l’Ajuntament de Palma pel PSM i la coalició MÉS. Així mateix, hi ha un espai per a l’opinió de militants procedents de candidatures locals com Lluís Enric Apesteguia, de l’Agrupació Deià; Josep Carreres, de l’Entesa de l’Esquerra de Ferreries; Joan Colom, d’Independents de Sencelles i Biniali; Amadeu Corbera, d’Esquerra Oberta de Bunyola; José Luis, Pepe, García, d’Alternativa per Pollença, i Guillem Ramis, d’Esquerra de Santa Maria. Finalment, des de l’activisme social s’hi recullen les veus de Biel Caldentey (secretari general de l’STEI-Intersindical); la Coordinadora Llibertària de Mallorca; Lluc Gayà (militant d’Endavant OSAN); Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear (OCB); Marcel Pich (músic i periodista); Margalida Ramis, portaveu del Grup d’Ornitologia Balear i Defensa de la Natura (GOB) i Sara Rivera (activista feminista). En definitiva, el llibre és una eina de reflexió i debat única i necessària per a Balears.