Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Per què s’oposen a la consulta en el fons?

|

- Publicitat -

Ni les lleis, ni la Constitució, ni 'el bien de los catalanes', ni la seguretat nacional, ni evitar la fractura social. Totes les excuses amaguen la raó de fons que mou Espanya a oposar-se de manera tan fèrria a la secessió catalana. La clau de volta la destapa el sociòleg i president del think tank Real Instituto Elcano, Emilio Lamo de Espinosa, que afirma que si Catalunya vota per la independència, el País Basc i altres territoris voldran organitzar consultes similars ràpidament, cosa que aplanarà el camí de l'eradicació d'Espanya. És aquesta la situació que omple de terror a l'establishment espanyol.

Són declaracions recollides pel New York Times, que parla de nou del procés català. Quan tothom té la vista posada a Escòcia, el diari nord-americà remarca la importància de la situació al Principat, perquè depenent de la seva evolució, podria activar el País Basc i altres nacions europees. És a dir que dóna validesa a les paraules de Lamo de Espinosa. L'article no és prova de cap suport internacional. Ara bé, fa evident que la internacionalització del procés és un fet i que aquesta tardor els mitjans d'arreu del món tindran la vista posada al 9N. L'única via per aconseguir simpaties de polítics i ciutadans més enllà de les fronteres del país és que el procés arribi a orelles del món.

Publicitat

De moment, però, Edimburg gairebé monopolitza les informacions sobre moviments independentistes. A 41 dies del referèndum, la sensació és que els unionistes estan jugant millor la campanya electoral. Han sabut vendre més la idea que Alex Salmond va perdre el debat, i que ho va fer perquè el seu projecte no és prou sòlid. El líder del SNP, en lloc de sortir triomfant del cara a cara i orgullós d'haver mostrat les raons de l'independentisme, ha hagut de posar-se a la defensiva i ha criticat l'actitud del seu contrincant. A més, partidaris de romandre al Regne Unit han rebut un cop de mà d'un grapat de famosos d'arreu de l'Estat.

Personalitats com ara Stephen Hawking, Sting, Mick Jagger, Lord Andrew Lloyd Webber, Judi Dench, Tom Daley i unes 200 més han demanat als escocesos que votin 'no'. “La decisió de marxar o no del país que compartim és, sens dubte, només vostra. No obstant, la decisió afectarà molt al conjunt del Regne Unit. Us volem fer saber que apreciem molt els lligams que ens uneixen com a ciutadans i esperem que voteu per renovar-los. El que ens uneix és molt més gran que allò que ens separa. Mantenim-nos junts!”. Un missatge amistós que no ofendrà a cap escocès i que fins i tot és susceptible de persuadir algun indecís. Ben al contrari del to de molts unionistes espanyols, perquè quan un d'ells advoca per la unitat de l'estat, afloren un parell o tres de secessionistes més. Tanmateix, el bloc sobiranista català hauria d'aprendre de la campanya al nord de la Gran Bretanya per prevenir el que es pot trobar un cop comenci el debat 'independència sí o no'.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut