Edició 2132

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 27 de maig del 2024
Edició 2132

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 27 de maig del 2024

Parlar català als estrangers

|

- Publicitat -
Tinc la sort d’estar involucrat en un projecte en què estem entrevistant molts estrangers que han vingut a viure a Catalunya. A tots ells els preguntem per les seves històries personals, per què han vingut a parar aquí, com han arribat, què els ha sorprès de la nostra cultura, a què es dediquen, si recomanarien als seus compatriotes venir a Catalunya…
 
Un punt molt interessant en què gairebé tots coincideixen és quan parlem de l’aprenentatge del català. Els que van venir fa més de 20 anys reconeixen que abans era més complicat aprendre’l, que el tarannà dels catalans era diferent i que el fet d’adreçar-se a ells en castellà dificultava l’aprenentatge de la nostra llengua.
 
Sembla que fa uns anys els catalanoparlants vivien acomplexats i no sabien dignificar l’ús de la llengua, però avui emociona escoltar com els estrangers, que porten mesos o pocs anys vivint al país, parlen còmodament el nostre idioma i veuen amb normalitat que una nació com la nostra vulgui mimar la seva llengua.
 
Tots els estrangers entrevistats expliquen com han après a parlar català. I tots ells, no n’hi ha cap que digui el contrari, asseguren que el català s’aprèn practicant-lo.
 
Tinguem, doncs, una mica de sentit comú i parlem català als estrangers que tenen voluntat d’integrar-se. Molts d’ells ja ens agraeixen que els catalanoparlants ens adrecem en català.
 
Segueix-me a @llfeliu a Twitter i al meu blog personal: www.lluisfeliu.com
Publicitat

Opinió

Minut a Minut