Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

País de caganers

Fa un parell de mesos, els Pastorets de Girona van denunciar la catalanofòbia del ministre Wert, que vol imposar la llengua de l’imperi, amb una metàfora anticensura: l’imperi romà és […]

Daniel Ruiz-Trillo
Daniel Ruiz-Trillo 20/02/2014

Fa un parell de mesos, els Pastorets de Girona van denunciar la catalanofòbia del ministre Wert, que vol imposar la llengua de l’imperi, amb una metàfora anticensura: l’imperi romà és Espanya, Wert un guardià i els catalans uns pobres pastorets i caganers que no tenim més pebrots que escalfar-nos a l’entorn del foc i anar a visitar l’infant que ens alliberarà.
 
D’una banda, en felicito els guionistes perquè no van defugir l’actualitat. D’altra banda, voldria denunciar el figurisme d’aquest país, on tot es diu a mitges, potser per por a no dir-ho tot ben clar. Qui ens odia esdevé el caganer de l’any i ja està. I potser es mereix la presó. A qui xoriça se li ensenya una sandàlia, però no respon cap pregunta.
 
Com si no haguessin passat anys des de l’època de regatejar la censura amb estaques, encara hem de refugiar-nos en la cultura popular, com al segle XIX. Com si no estiguéssim a punt d’emancipar-nos, com si no fóssim prou madurs, prou adults i prou valents per fer sentir la nostra crítica sense haver de fer jocs de malabars. Com si no poguéssim dir-hi la nostra, sempre i arreu, amb paraules planes i plenes. Clar i català.