Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Optimisme exagerat

En el pressupost del 2007 la inversió real territorialitzable de l’Estat a Catalunya va ser de 2.958 milions d’euros, un 13,9% del total estatal, molt lluny del 18,85% exigit per […]

Elisenda Paluzie 22/09/2007
En el pressupost del 2007 la inversió real territorialitzable de l’Estat a Catalunya va ser de 2.958 milions d’euros, un 13,9% del total estatal, molt lluny del 18,85% exigit per l’Estatut. Hi mancaven 1.065 milions per complir-lo.  Tanmateix, Solbes i Castells van afirmar que l’Estat havia complert escrupolosament l’Estatut.

Enguany han arribat a un acord pel qual reconeixen que l’Estat deu a Catalunya 827 milions del 2007. Aquesta xifra és fruit d’una metodologia pactada segons la qual es reconeixen com a infraestructures les inversions reals territorialitzables i les transferències de capital incloses en les actuacions de caràcter econòmic. Es tracta bàsicament de les inversions en infraestructures econòmiques (de transport i telecomunicacions, agrícoles, ambientals, comerç, turisme i recerca, entre d’altres).

Segueixen sense considerar les infraestructures socials (instal·lacions sanitàries, educatives, culturals, habitatge social) i administratives (seus administratives, presons, comissaries, jutjats). Hi ha una millora en relació a la interpretació de l’any  passat, on només es van considerar les inversions de foment i medi ambient però l’exclusió de moltes infraestructures segueix sent arbitrària i la inclusió de les transferències de capital en el còmput és discutible. Cal recordar, a més, que el compliment de la llei no hauria de ser objecte de negociació. I no oblidar que el moderat increment de la inversió estatal no reduirà gaire el dèficit fiscal, que ja està al voltant dels 20.000 milions anuals.

Article publicat al diari Avui, el 22 de setembre de 2006