Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Necessitem el pacte, però de llums llargues

Estic en una altra ona. Al contrari que els pessimistes, continuo tossudament convençut que hi haurà acord. Deuen ser els orígens aragonesos. En canvi, em preocupa molt més la mena […]

Per a bons patricis
Per a bons patricis 25/12/2014

Estic en una altra ona. Al contrari que els pessimistes, continuo tossudament convençut que hi haurà acord. Deuen ser els orígens aragonesos. En canvi, em preocupa molt més la mena d’acord. I cal dir que l’experiència acumulada, és ben cert, no ajuda a l’optimisme. Després del que hem comprovat en esclatar la impostada bona sintonia d’aquests dos anys de legislatura, no volem un acord per als propers cinc minuts de procés. Un pacte que torni a desfermar la bèstia de la desconfiança tan bon punt haguem superat el tram següent. És exactament això el que va passar el desembre de 2013, quan es va acordar data i pregunta i res més. Alguns, il·lusos, pensàvem que ja aleshores hi havia un pacte de fons sobre com portar a terme la Consulta amb l’oposició de l’Estat espanyol i que, si no era així, segur que deu mesos permetrien fer-ho amb plena previsió i tranquil·litat. Res de res. Ara, tant de bo no sigui així, m’avanço, la nova alegria pel pacte que s’esdevindrà pot tapar la repetició de la jugada.
 
Senyors líders. Artur Mas i Oriol Junqueras, no podeu repetir l’error de fa un any. Per això, jo no em poso nerviós. Us deixo temps per a la representació de les posicions pròpies (encara que estigui durant massa) i per a l’aproximació de posicions posterior. Si necessiteu un mes i mig per acordar tot el full de ruta sencer, endavant, per molt histèrics que ens posem. Cal fer la foto de l’encaixada de mans no pas amb un acord per a unes eleccions plebiscitàries (això és bàsic), sinó amb una entesa de fons sobre la manera en la qual s’aplicarà, cas de guanyar, el mandat democràtic del poble de constituir Catalunya en un Estat amb plenes garanties jurídiques cap a endins i gaudint el més aviat possible del reconeixement de la comunitat internacional. Preneu-vos tot el temps necessari abans de les eleccions del maig: perquè una vegada encetat el cicle electoral espanyol tot es complicarà molt més i nosaltres ja hauríem d’haver començat a volar.