Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Manifest de Veu Pròpia a favor del dret a decidir

|

- Publicitat -

Nosaltres, nouvinguts, nouvingudes, i descendents d’aquells que van decidir buscar un futur millor marxant dels seus llocs d’origen per venir a viure als Països Catalans, creiem que no podem restar impassibles davant els darrers esdeveniments que s’estan donant al Principat. Des de sempre hem manifestat la voluntat d’integrar-nos a la nostra nova llar i poder fer les nostres aportacions a la societat catalana per tal d’aconseguir una millor convivència entre totes i tots els ciutadans, per aconseguir una realitat més justa i igualitària. Per això manifestem que:

1- Qualsevol poble i país del món té el dret de decidir el seu futur. No existeix una democràcia real sense el reconeixement dels pobles a decidir el seu model d’organització política i social. Aquest dret, conegut popularment com a Dret a l’Autodeterminació i reconegut fins i tot per les mateixes Nacions Unides, és un dret inalienable al poble català en tant que nació i creiem que no pot ser qüestionat per qualsevol poder polític aliè.

2- Nosaltres, sense perdre les nostres arrels, hem decidit formar part d’aquest poble i país que ens ha acollit.
Els seus problemes ara són els nostres problemes i el seu futur és el nostre. Per tant, no podem estar al marge d’un moviment com el que s’està donant a favor del Dret a Decidir en el conjunt del Principat. Nosaltres, com a membres del poble català hem de dir la nostra.

3- Els darrers esdeveniments polítics han demostrat com la sobirania del poble català és menyspreada pel poder central de l’Estat espanyol, que no atén a les reivindicacions legítimes del poble català de poder decidir sobre el seu destí i model d’organització socio-política.
Molt sovint les decisions que es prenen des de el govern central de l’Estat espanyol es fan sense tenir en compte la realitat catalana o intencionadament en contra dels nostres interessos. Un exemple popularment conegut d’això és l’elevat dèficit fiscal que pateixen els territoris de parla catalana, agreujat per la manca d’inversió de l’Estat en infraestructures.

Publicitat

4- Denunciem els intents de manipulació dels col•lectius immigrants residents a Catalunya que es fan des de el mateix govern central de l’Estat espanyol per intentar crear estats d’opinió contraris a l’exercici Dret a Decidir i a l’ús de la llengua catalana de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Nosaltres, com a catalans i catalanes de ple dret no ens deixarem manipular per aquests sectors contraris als drets democràtics més elementals que no dubten a aplicar contra nosaltres una legalitat arbitrària si no ens pleguem als seus interessos. Valorem negativament que algunes “cases regionals” s’hagin posicionat en contra de l’exercici d’aquest dret, i que en molts casos no són representatives dels col•lectius que pretenen representar. Fem una crida a totes i tots els immigrants per que no es deixin manipular ni facin el joc als sectors contraris a la democràcia.

5- Creiem que totes les persones, sigui quin sigui el seu origen o procedència, han de poder exercir el Dret a Decidir participant activament a les consultes que s’estan promovent des de la societat civil al Principat de Catalunya. Celebrem que un dels criteris d’aquestes hagi sigut obrir-les a la participació de totes les persones residents a Catalunya, indiferentment del seu lloc de procedència o de la seva situació administrativa respecte les autoritats. Encoratgem a totes i tots els immigrants a participar en les nombroses consultes que s’estan fent arreu del Principat exercint així el dret a manifestar la seva opinió com a membres de ple dret del poble català.

6- Per tots aquests motius des de Veu Pròpia fem una crida a participar en les consultes així com en les diferents entitats que les impulsen. Creiem que és importantíssim difondre entre els col•lectius d’immigrants la necessitat de l’exercici del Dret a l’Autodeterminació com a dret democràtic bàsic del poble català i com a forma de participar activament en la construcció del model de societat de la nostra nova llar. Tenim una immillorable oportunitat per demostrar a totes i a tots que som tant catalans com el què més i que la ciutadania es un dret que hem adquirit per mèrits propis.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut