Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La proposta de llei Dació al descobert

|

- Publicitat -

Aquesta setmana Solidaritat Catalana per la Independència ha presentat diverses propostes de llei en el Parlament de Catalunya, una d’aquestes lleis presentades es l’anomenada Dació, una de les millors propostes fetes per qualsevol partit polític des de que estem dintre d’aquesta crisis i una sortida per totes les famílies que pateixen l’embargament del seu habitatge i després encara els resta de pagar el deute, tot aixo aquesta proposta també te unes despeses de les que m’agradaria parlar.

A l’actual escenari de crisi econòmica no són gaires les alternatives que li queden a les entitats financeres davant del constant increment de la morositat en el pagament de les hipoteques, o bé executen judicialment el bé immoble, o bé apliquen altres alternatives entre les quals ha adquirit en els últims temps un especial protagonisme la dació en pagament. La dació en pagament suposa un acte en virtut del qual el deutor transmet béns de la seva propietat amb la finalitat que el creditor receptor els apliqui al pagament del seu crèdit.

Publicitat

Consisteix en el lliurament de l’habitatge a canvi de la cancel.lació total del deute hipotecari. Ni que dir té que la dació en pagament no és una solució ideal ni per a l’entitat financera el negoci de la qual no consisteix a adquirir immobles (amb la problemàtica actual que això comporta), ni per al deutor que haurà de recórrer al lloguer o una altra solució per disposar d’un habitatge, però en moltes ocasions és l’única solució per a ambdós.

En termes generals sempre resulta molt més perjudicial haver d’acudir a un procediment judicial d’execució hipotecària el resultat final de la qual en el millor dels casos ve a ser el mateix, és a dir, l’adquisició de l’immoble, però qui sap en quines condicions de conservació i qui sap després de quant de temps de procediment. No obstant això, abans d’acceptar una dació en pagament és imprescindible que el deutor estigui degudament informat de tots els costos i impostos que li suposarà la realització de l’esmentada operació.

En aquest sentit, he de destacar que l’assessorament d’un professional especialitzat en la matèria resulta fonamental perquè pot arribar a donar-se el cas que un deutor entengui que amb la dació en pagament s’acaben els seus problemes crediticis sense saber que molt lluny d’aquesta consideració el que ha aconseguit és canviar al creditor Banc pel creditor Hisenda a causa dels impostos derivats de l’esmentada operació dels quals desconeixia la seva existència.

D’una banda, tenim l’IRPF, ja que freqüentment l’import del deute pendent és superior al preu de compra, originant-se així un hipotètic guany patrimonial subjecte a tributació (i dic hipotètic perquè ja m’explicaran quin guany pot tenir el deutor que es veu obligat a perdre el seu habitatge per cancel.lar el deute).

Però això no és tot, perquè també pot ocórrer que una vegada realitzada la taxació de l’habitatge (obligatòria segons la normativa del Banc d’Espanya) aquesta resulti inferior a l’import del deute pendent, en el cas del qual la valoració que s’ha de donar en l’escriptura al bé transmès és el de la taxació (no el del deute que es cancel.la) produint-se’n així una reducció del deute (per la diferència entre l’import del deute i el de la taxació) que també haurà de tributar com a guany patrimonial.

I finalment, no hem d’oblidar-nos tampoc de l’impost sobre increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana que, llevat de pacte en contrari, haurà de pagar així mateix el deutor. En conseqüència, un bon assessorament tant legal com fiscal resulta fonamental en aquest tipus d’operació. La “datio pro soluto” sí, però revisin a quin preu.

Salutacions a tots/es i Visca Catalunya Lliure //*//

Publicitat

Opinió

Minut a Minut