Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

La Plataforma per la Llengua, entitat pionera

La Plataforma per la Llengua rebrà, el dissabte 25 d’octubre, a Manresa, el Premi Nacional de Cultura, que atorga la Generalitat de Catalunya, en l’apartat de Projecció Social de la […]

Decideixo Decidir 23/10/2008

La Plataforma per la Llengua rebrà, el dissabte 25 d’octubre, a Manresa, el Premi Nacional de Cultura, que atorga la Generalitat de Catalunya, en l’apartat de Projecció Social de la Llengua Catalana.

Aquest premi és un reconeixement a tota una trajectòria de feina rigorosa. La Plataforma per la llengua va nèixer aviat farà 15 anys amb l’objectiu de garantir la presència, de ple dret, de la nostra llengua en tots els àmbits i a tot el territori de parla catalana. Des d’aleshores ença, la Plataforma ha treballat en favor de l’ús social del català.

Aquesta Entitat és pionera, pel que fa a l’estudi científic i rigorós de la situació de la llengua catalana, en diversos àmbits de la vida social, com empreses, cinema, immigració, justícia, universitats, etc. Totes les propostes que han presentat a la societat catalana han anat acompanyades d’un treball de camp rigorós, que ha consolidat aquesta entitat com una de les més serioses i fiables i, en els darrers anys, ha esdevingut una entita de referència pel que fa a estudis sobre la situació de la llengua.

A la PL hi ha un equip de persones que treballen plegades, des de diversos àmbits, per impulsar l’ús social del català, millorar el seu estatuts legal i desvetllar la consciència lingüística de la societat. Cal tenir present que una llengua només desapareix quan els parlants deixen de parlar-la. Per tant, cal treballar perquè els catalans i catalanes no hi renunciïn i parlin sempre en català.

Va ser la Plataforma per la Llengua qui va impulsar les primeres campanyes en favor del cinema i de l’etiquetatge en català, segur que recordareu, encara, les campanyes perquè la pel•licula La guerra de les galàxies es pogués veure en català als nostres cinemes, també van ser molt conegudes les campanyes perquè la Coca-Cola etiquetés en català.

Cal dir, a més a més, que durant tots aquests anys la Plataforma per la Llengua ha aconseguit que moltes empreses etiquetessin els seus productes en català, en especial empreses de vi, cava, cervesa i d’aigua, també moltes empreses multinacionals han introduït l’ús del català a les seves web i als seus productes gràcies a campanyes engegades per la Plataforma.

Per això, d’aquest premi no només n’han d’estar satisfets els socis i col•laboradors d’aquesta Entitat, també ho han d’estar totes les persones que comparteixen l’objectiu de la Plataforma per la Llengua, garantir la presència, de ple dret, de la llengua catalana en tots els àmbits i a tot el territori.

La Plataforma pel Dret de Decidir està molt satisfeta d’aquest premi i felicita la Plataforma per la Llengua per la seva bona feina i l’encoratja a con tinuar treballant. Moltes Felicitats.

Comissió de Comunicació
Plataforma pel Dret de Decidir