Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

La pastanaga de Rajoy

La setmana passada Rajoy va venir a Catalunya a anunciar una pluja de milions i múltiples inversions en infraestructures durant els propers 4 anys: El ressò va ser majúscul, com […]

Jordi @JordiOA 07/04/2017

La setmana passada Rajoy va venir a Catalunya a anunciar una pluja de milions i múltiples inversions en infraestructures durant els propers 4 anys: El ressò va ser majúscul, com ja havia passat en les anteriors legislatures, tots els mitjans de comunicació en van parlar, i semblava que el problema de la falta d’inversions i que tots els incompliments anteriors no havien existit mai. La sensació que vaig tenir de tot plegat és que, com a bons catalans que es pensen que som, van creure que amb la pastanaga de diners i inversions, picaríem i ens oblidaríem de tantes reivindicacions durant una bona temporada.

 
Només una setmana més tard, el Govern espanyol va presentar els nous pressupostos i resulta que la xifra d’inversions a Catalunya serà menor que la de l’any anterior. En infraestructures, la xifra no té res a veure amb el que es va prometre i per exemple, només es pressuposta el 45% del promès en trens per al 2017.
 
Per a ser objectius, cal parlar de percentatges i les inversions a Catalunya representen només un 8,9% del total que es farà a l’estat. Penseu que Catalunya té el 16% de la població i representa quasi el 20% del PIB espanyol. 
Així que una inversió mínimament justa per Catalunya hauria de ser aproximadament del doble del que marquen els pressupostos. Amb xifres com aquesta, es fa més crònic el dèficit fiscal i la pèrdua de competitivitat que pateix Catalunya. Tan parlar del “café para todos” i després resulta que la nostra tassa és de les més petites. Curiosament, d’aquests percentatges d’inversió, certs mitjans de comunicació ja no se n’ha parlat tant. Tan difícil és explicar-ho?
 
També cal remarcar el tema dels incompliments. Uns pressupostos no són un compromís d’inversió. Moltes d’aquestes ‘noves’ inversions ja havien estat pressupostades en exercicis anteriors. Un exemple seria el desdoblament de la línia de Vic. Quantes vegades s’ha projectat?
 
Si no volen que l’independentisme segueixi creixent, s’haurien de deixar de pastanagues que caduquen en una setmana o pastanagues que no arriben mai. Només els cal complir, començar a invertir i gestionar com cal.

Actualització 19/4/2017: La pastanaga de Rajoy al descobert: L'obra pública licitada per l'Estat a Catalunya ha estat únicament de 19 milions d'euros durant el primer trimestre del 2017, un 69% menys que en el mateix període de l'any anterior i un 79% menys que la mitjana trimestral dels últims tres anys.