Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

La independència com a eina per canviar el sistema

Com es pot avaluar la feina d’un càrrec electe? Disposem d’eines objectives a les nostres mans per a poder fer-ho? Ens podem refiar només amb el que diuen que faran […]

Jordi @JordiOA 15/07/2013

Com es pot avaluar la feina d’un càrrec electe? Disposem d’eines objectives a les nostres mans per a poder fer-ho? Ens podem refiar només amb el que diuen que faran o el que en ressalten els mitjans de comunicació? Quants anys fa que s’està parlant de la llei de la transparència? Cal una llei com aquesta per a que una administració pública pugui ser transparent? O només és una excusa més? Arribarà algun dia a tenir-ne una l’estat espanyol que sigui igual que les dels països nòrdics? Quants anys calen per a fer una llei així?Pot una política presentar una declaració de béns al Senat on no ha declarat el sou que cobra del partit i on mostra que amortitza més hipoteca que el sou net que diu cobrar i no passar res? Com és que la justícia és tan lenta i té tants pocs recursos?

No fa gaires dies em van preguntar si això no seria igual en una Catalunya independent. La meva resposta va ser que estaria a les nostres mans: Seria i serà una oportunitat única per començar a construir un estat de zero. A part de votar la independència, entre d’altres coses, també haurem de viure el procés de creació d’una nova Constitució i estarà en les nostres mans el que ha d’incloure i aprovar-la. Tenim la oportunitat de incloure-hi que volem més participació ciutadana, més transparència, llistes obertes, el respecte al medi ambient… S’hauran de fer noves lleis, s’haurà de reformar la justícia, … en definitiva, crear un nou estat ens obligarà a canviar el sistema actual.

Per contra si ens quedem a Espanya, sincerament, crec que serà impossible canviar res, les oligarquies que des de fa segles controlen l’estat no deixaran que canviï res. O el que és pitjor, ho canviaran tot de manera que per a ells no canviï res. Només cal repassar la historia i alguns arbres genealògics per a poder-ho comprovar.