Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

La il·lusió pel dret a decidir d’un espanyol

  Carta a un español – català…   Querido conciudadano, déjame compartir contigo, esta vez en catalán quizás por cumplir con lo de la excepción y la regla, las sensaciones […]

El Comunicado J Herrera
El Comunicado J Herrera 26/12/2013

 

Carta a un español – català…
 
Querido conciudadano,

déjame compartir contigo, esta vez en catalán quizás por cumplir con lo de la excepción y la regla, las sensaciones que nos ilusionan y unen, en estos momentos históricos…
 
Vaig a transmetre la meva fascinació, que crec que et captivarà, de per què m'il·lusiona poder votar en una consulta pel dret a decidir de Catalunya.  Jo, que pels meus cognoms podràs veure que puc ser més espanyol que molts dels que opinen el contrari. Que m'he sentit un orgullós patriota cada vegada que visitava un país estranger. Que he vibrat amb els triomfs esportius espanyols i últimament amb ‘La Roja’. Jo, que soc i sento com una gram majoria, i no em penedeixo d'això, puc il·lusionar-me ara amb poder determinar què vull ser i on vull anar, encara que només sigui per supervivència. La història parlarà d'aquest moment, de tu! No ho consideres apassionant i emocionant? Em ve al cap aquella frase de Friedrich Nietzsche que diu “Només aquell que construeix el futur té dret a jutjar el passat”.
 
Ara et preguntaràs en què et beneficiarà a tu poder fer la consulta. En què millorarà la teva vida, quins avantatges tindràs, o què guanyaràs amb això? Et vaig a respondre amb la calma, la serenitat i la confiança que et tinc. Sé que entre tu i jo hi ha química, i que la teva comprensió i raonament estan per sobre de la meva capacitat de seducció. Mira, si no et sembla malament que es celebri, ja és alguna cosa en que tots dos estem d'acord. Comencem bé. I el poder decidir, votar, i intentar millorar el futur d'aquest país, et sembla poc? Recorda que darrere de nosaltres vénen altres generacions. No et sentiràs orgullosa de poder deixar-los triar el seu futur?

També et dic de la manera més humil de la que sóc capaç, que alguns t'ho criticaran amb duresa i els menys t'ho aplaudiran. Sempre ha estat així. Sé que la conseqüència de la votació pot ser una llarga travessia per a tothom, però no creus que val la pena?
Així que jo crec en tu, en els teus valors, en la teva fidelitat, la teva solidaritat, la teva perseverança i en l'esforç amb què et lleves cada dia per lluitar en aquesta vida sense desmai. És vital comptar amb persones positives com tu. Tu que tens cognoms que no són catalans com els meus. Tu, jo, i tots els que tinguem la il·lusió de creure en alguna cosa esperançadora, si anem junts, podrem aconseguir-ho.
 
J L Herrera Vega
Ciències de la Informació i de la Comunicació
El Comunicado