Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

La Catalunya catatònica

Ara fa tres anys, vam crear una empresa per reciclar plàstics, i desprès d’haver complert amb totes les llicències, els requisits, informes, inspeccions, avals, mesures contra incendis, repetició d’informes, actualització […]

Cartes dels lectors
Cartes dels lectors 22/05/2008

Ara fa tres anys, vam crear una empresa per reciclar plàstics, i desprès d’haver complert amb totes les llicències, els requisits, informes, inspeccions, avals, mesures contra incendis, repetició d’informes, actualització de mesures i una tirallonga interminable de duplicació de paperassa, el departament de medi ambient , i la seva oficina de la Agència de Residus de Catalunya, encara no ens ha atorgat el número preceptiu de gestors de residus autoritzats.

Amb aquesta lentitud de tràmits, hem deixat de contractar a nou personal que hagués donat servei de recollida i reciclatge de residus plàstics a moltes empreses del sector que en no poder desprendre’s dels seus residus a través de gestor de residus autoritzat, s’han vist obligats a llençar aquests residus als abocadors on a diari s’enterren milers de tones de matèries primes susceptibles de ser reciclades.

Aquesta escrupolositat administrativa, que a vegades sembla pura negligència, seria comprensible i acceptada si d’aquesta se’n derivés algun resultat positiu pel conjunt de la societat catalana, però segons el darrer número de la revista World Wacht i el sindicat CCOO, Espanya va augmentar en un 1’8 % les seves emissions a l’atmosfera de gas C02 el passat any 2007, fet que ens allunya del protocol de Kiot.

Espanya va signar aquest protocol al 1990 i ara hauríem d’estar a un nivell d’emissions del 15% i ja n’estem a un nivell d’emissions de gasos d’efecte hivernacle del 52‘3%. I si en tema d’emissions de gasos contaminants, no estem al dia segons el protocol de Kiot, puc assegurar que en temes de reciclatge de residus de matèries primes estem a percentatges encara inferiors.

Ens pot explicar algú dels que ens governen de que coi ens serveix tanta esclerosi administrativa? Aquesta absurda escrupolositat que sorpren a competidors europeus que no l’han patit, no hauria de servir com a mínim per estar al capdavant europeu en reciclatge i en reducció de gasos perillosos? I ja que tot el mon ha comprovat que això no és així, no ha arribat l’hora que la Generalitat comenci a fer servir o be la eficàcia o be la vista grossa?

Medir Alfonso
Reciclador de plàstic
Sentmenat (Vallès Occidental)