Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

I els jutjats desnonant gent, i gent passant gana.

Pel cap baix, el viatge del cap d’Estat de Ciutat del Vaticà a Barcelona, deien no fa gaire, que costaria a les arques de l’Arquebisbat de la Ciutat Comtal i […]

Vicenç Marquès i Sanmiquel
Vicenç Marquès i Sanmiquel 22/10/2010

Pel cap baix, el viatge del cap d’Estat de Ciutat del Vaticà a Barcelona, deien no fa gaire, que costaria a les arques de l’Arquebisbat de la Ciutat Comtal i a moltes catalanes i catalans que hi han ajudat amb les seves aportacions econòmiques, entre 550 i 600.000€. Ara el muntant provisional ja s’enfila fins a més d’un milió d’euros. Aquestes ciutadanes i aquests ciutadans i entitats que han donat i segueixen donant “desinteressadament” uns diners per ajudar l’Arquebisbat a pagar el compte, serien capaços de donar els mateixos diners per pal•liar la gana de molta gent de Barcelona que, a més, molts no disposen de sostre on aixoplugar-se perquè han estat desnonats per manca de pagament de llurs lloguers o hipoteques al quedar-se sense feina?
O dit d’una altra manera: els beneficis espirituals que rebran els feligresos amb la benedicció papal havent pagat tants diners, són comparables als beneficis socials de pal•liar la gana i altres peremptòries necessitats, que rebrien la gran quantitat de gent que es troba al límit de les seves possibilitats econòmiques?
Aquest més d’un milió d’euros, com que no han aclarit res, es suposa que només es refereix al què costarà el viatge d’anada i tornada i estada, del Cap de l’Església Catòlica.
I quin cost estimat s’ha calculat per moure tot el tema de la seguretat, tallar carrers i muntar tot un dispositiu per tot el recorregut de la comitiva?
Quants Mossos d’Esquadra seran necessaris per vetllar per la seguretat de tan emblemàtic personatge? Seran necessaris efectius de la Guàrdia Urbana, la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional o fins i tot de l’Exèrcit per tenir-ho tot ben controlat i que s’assembli més a un estat de setge, que a donar la benvinguda a un cap d’estat estranger?
A càrrec de qui aniran les despeses generades per salvaguardar, també, la integritat física del Cap d’Estat espanyol i la seva família? Perquè es diu, que dins el Temple Expiatori de la Sagrada Família, la seguretat anirà a càrrec de la Guàrdia Reial. I el recorregut des del Plau Arquebisbal fins a la Sagrada Família, a càrrec de qui anirà? I això també costarà molts diners que encara no se sap qui els pagarà, però que tothom intueix que, com sempre, aniran a càrrec del sofert contribuent.
Ajuntant tots els diners que costarà muntar i garantir tot aquest dispositiu; si se’n podrien pal•liar de problemes! Els jutjats cada dia que passa desnonen més gent per manca de pagament de lloguers i hipoteques. Gent que no té diners per pagar l’ anteriorment citat, però és que, de vegades, no tenen ni per menjar diàriament amb dignitat.
Després del totes les cerimònies programades per proclamar Basílica el Temple de la Sagrada Família, hi ha previst un gran àpat per a 140 persones, basat en la cuina catalana. No se’n donen vergonya? Tanta gent passant gana i aquests 140, més els que s’hi apuntin a última hora, afartant-se a cor que vols amb les millors menges representatives de la cuina de casa nostra? Per què no conviden a dinar bé, al menys per un dia a qui passa gana tot l’any?
Tot aquest enrenou, crec que està programat per els dies 7 i 8 de novembre. I encara bo, que la Sagrada Família no s’ha ensorrat quan hi ha passat pel dessota la tuneladora que ha de donar pas al TGV. Si el Temple hagués caigut, no hagués calgut beneir res. Bé, sí, podrien beneir el solar resultant de l’esfondrament, que ja quedaria beneït per a posar-hi la primera pedra del complex d’habitatges de súper luxe que algú hi té pensat construir-hi si, com molta gent intuïm, el temple cau algun dia a trossos per culpa de les inevitables, però per a algú esperades, vibracions.