Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Gràcies, Mossos d’Esquadra!

Aquests darrers dies, tots hem vist per la televisió, hem escoltat per la ràdio o a través d'altres mitjans de comunicació, el conflicte de Can Vies al barri de Sants. […]

Xevi López i Cadena 02/06/2014

Aquests darrers dies, tots hem vist per la televisió, hem escoltat per la ràdio o a través d'altres mitjans de comunicació, el conflicte de Can Vies al barri de Sants. Es tracta d'un espai molt proper a les vies del tren on un grup de persones, fa quasi dues dècades, van ocupar a efectes de desenvolupar-hi tot tipus d'actes culturals i de dinamització de la joventut que contribuïen, sens dubte, a la cohesió social de la joventut del barri i al desenvolupament cultural de la nostra societat, d'una manera altruista i desinteressada treballaven aportant actius socials al conjunt del territori tot i que l'activitat es centralitzés al barri de Sants.

Fins aquí, res a dir, tothom coneixia aquesta tasca i, poc o molt, la valoraven i reconeixien.

El problema ha sorgit quan els Tribunals de Justícia han dictaminat en sentència ferma que l'espai de Can Vies està situat en una zona que les normes de planejament urbanístic de la ciutat de Barcelona qualifiquen com de “zona verda” i, per tant, la resolució dictamina l'immediat desallotjament i la subsegüent demolició de l'edifici.

Aquesta resolució és la que ha desencadenat tota la problemàtica i la sonada intervenció de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d'Esquadra i, eventualment, del Grup Especial d'Intervenció (GEI). Sobre tota la problemàtica i els diferents capítols i jornades d'avalots nocturns, tothom ha estat informat degudament i no vull entretenir-m'hi gaire, només vull expressar algunes conclusions que he tingut temps de reflexionar i madurar:

1) El primer punt i més important és el profund agraïment a tots els/les Mossos d'Esquadra de la BRIMO i del GEI que han intervingut en els diferents avalots, gràcies per fer del nostre país un lloc segur i dels nostres carrers un lloc de pau

2) Les reivindicacions són totes legítimes, les manifestacions pacífiques són un símptoma de salut democràtica i n'hem de protegir el seu exercici legítim. Els esdeveniment de Can Vies són propis d'un grupuscle marginal de violents que prenen els carrers en nom de la revolució destruint el mobiliari urbà de tots els ciutadans, cremant i calcinant propietats privades, sembrant l'odi i el terrorisme pels carrers del barri de Sants i generant un clima de crispació que no és justificable.

3) Si bé podem considerar que els violents són un grup, poc o molt, nombrós, també vull tenir unes paraules per tots aquells que, des de les institucions i fora d'elles, tenen el valor de justificar, reconèixer i impulsar tots els episodis de vandalisme, terrorisme i gamberrisme en general que hem viscut als carrers de Barcelona, no és tolerable la justifiació de la violència, no és aquest el país que vull. No penso tolerar, com a ciutadà, cap tipus de violència, en cap cas. En democràcia tenim la força de les urnes per sobre de la força de les armes i la força de la paraula enlloc dels contenidors en flames. Si volem canviar la política, fem política; si volem negociar, hem de parlar i no destruir. Totes les manifestacions encaminades a justificar l'ús de la violència em mereixen la més intensa i contundent de les reprovacions.

4) Si el nostre país cedeix a la violència, estem perduts. Les institucions i, sobretot en aquest cas concret, l'Ajuntament de Barcelona té la responsabilitat de llançar el missatge inequívoc de no cedir ni un pam de terreny, de no donar ni una gota d'aigua al vandalisme i el xantatge dels violents, així no, així MAI.

5) Les resolucions dels Tribunals de Justícia estan per complir-les i, per tant, s'ha de procedir a la demolició de Can Vies puix així ho recull una sentència judicial ferma. A més, l'alcalde de Barcelona, a través dels mitjans de comunicació, s'ha compromès a traslladar la tasca que es desenvolupava a Can Vies a un altre equipament municipal, amb el compromís que fos un equipament autogestionat pels seus membres i que estigués ubicat en un lloc d'acord amb les normatives i la llei. La bona predisposició del Consistori existeix però molt em temo que els violents han aprofitat l'avinentesa per fer esclatar un conflicte social que res té a veure amb l'equipament de Can Vies o bé això és el que sembla.

Per tot això, vull agraïr enormement la tasca professional dels Mossos d'Esquadra que, dia rere dia, han sortit als carrers de Sants a jugar-se el físic per preservar la llei i l'ordre a la ciutat; per tots ells un enorme reconeixement i un suport incondicional per què segueixin posant ordre en el desordre i pau en els avalots que provoquen els violents. Un mossos retallats per la Generalitat, que estan fent un esforç enorme per fer la mateixa feina amb menys recursos, que demostren vocació de servei actuant de forma impecable, a tots els comandaments i responsables dels operatius, a tots vosaltres, moltíssimes gràcies!