Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Feixisme al carrer

|

- Publicitat -

Recentment s’ha sabut que l’amo d’un bar d’Ausburg (Baviera) pot ser condemnat a tres anys de presó per tenir ampolles amb el retrat de Hitler al seu local. A Espanya en canvi, a Despeñaperros (Ciudad Real) hi ha el restaurant Casa Pepe, un autèntic museu del franquisme on es pot adquirir vino español amb DO feixista etiquetat amb imatges de Franco, José Antonio, i altres sinistres mandamases del règim.
A la resta d’Europa seria impensable, per exemple, que una estàtua de Hitler s’exhibís a la via pública. A Melilla en canvi, una de Franco ha burlat la llei de memòria històrica amb l’absurd pretext que és en homenatge a la seva actuació a la Guerra del Rif i no com a dictador. És com si a Alemanya es permetés exhibir una efígie de Hitler amb l’argument que se’l reconeix pel seu servei com a caporal de l’exèrcit alemany de la Primera Guerra Mundial i no com a Führer.
Són aquestes immenses diferències entre una cultura democràtica avançada com és l’alemanya i una de baixa qualitat com l’espanyola, el que fan tan desaconsellable l’exposició temporal “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà”, que s'inaugurarà el 14 d'octubre al Centre Cultural del Born, i on es preveu exhibir les estàtues Victòria que Frederic Marès va esculpir pel “Cinc d'Oros”, i el Franco eqüestre de Josep Viladomat -el qual va ser decapitat el 2013- a la plaça Comercial.
Les raons per refusar la proposta que presenta l’Ajuntament de Barcelona en Comú van ser magistralment exposades pel regidor republicà Juanjo Puigcorbé: “Ara que ens esforcem per eradicar de la ciutat els darrers vestigis de la simbologia feixista, vostès reubiquen en l’espai públic estàtues franquistes. Per molta gent, per massa gent, les ferides són encara obertes. Però altres, una minoria certament, viuran amb satisfacció, amb orgull fins i tot, aquesta efímera reposició.”
I sense ser cap profeta, ja avanço que les principals imatges que quedaran d’aquesta desafortunada exhibició seran les fotos d’ultres, neonazis i nostàlgics del franquisme fent la salutació feixista al costat de les estàtues, circulant per les xarxes socials. Feixisme al carrer en estat pur. Quina gran publicitat internacional per a Barcelona!
També ho ha dit ben alt i clar el cap del grup d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch: “Amb l'exhibició de les estàtues franquistes, Barcelona en Comú ha perdut el sentit comú.” I el que crida força l’atenció és que ha estat precisament gràcies a l’abstenció de la CUP, al costat del PP i C’s, a la passada comissió municipal de Cultura que aquesta exposició ha pogut mantenir-se programada
En fi, calcem-nos fort perquè aquest proper octubre, gràcies a Ada Colau, Gerardo Pisarello i al doctor Ricard Vinyes, “volverán banderas victoriosas” a Barcelona. El run-run de 1939.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut