Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Europol i Policia Foral de Navarra: els Mossos què volen ser de grans?

Una mirada al compte de Twitter dels Mossos d'Esquadra (@mossoscat) revela una greu anomalia: segueix la Policia Foral de Navarra (@policiaforal_na) i no Europol (@Europol), ni tampoc la Gendarmerie Nationale […]

Help Catalonia 02/04/2016

Una mirada al compte de Twitter dels Mossos d'Esquadra (@mossoscat) revela una greu anomalia: segueix la Policia Foral de Navarra (@policiaforal_na) i no Europol (@Europol), ni tampoc la Gendarmerie Nationale (@Gendarmerie). Naturalment, el problema no és que els Mossos segueixin la policia navarresa, el problema és que no ho fan ni amb una de les principals forces de seguretat d'un país veí i clau a l'hora d'assolir el reconeixement internacional, ni amb una organització on les forces polítiques catalanistes reclamen una presència directa de la policia de la Generalitat.

 

Com digué el President Tarradellas, en política no es pot fer el ridícul. Per sobre de tot, cal ser coherents. Si es vol ser a Europol, la primera passa és seguir-la a Twitter. Si volem relacions directes, d'igual a igual, amb la Gendarmerie Nacional, el principi és el mateix. Les xarxes socials permeten projectar davant l'opinió pública què volem ser, i com veiem el nostre futur. Les xarxes socials ens permeten explicar al món què volem ser de grans. Seguir la Policia Foral Navarresa i no Europol o la Gendarmerie Nacional transmet el missatge (intencional o accidental) que encara pensem en clau regional, de comunitat autònoma espanyola. No és aquest el mandat popular a la majoria parlamentària, ni el del 9-N.

 

Certament Espanya pot impedir que, en l'actual etapa, els Mossos siguin part d'Europol i participin de les seves activitats i programes. Pot Madrid però impedir que la nostra policia segueix el compte de Twitter d'Interpol? La resposta és que no. On rau doncs la causa d'aquesta greu anomalia? La resposta és senzilla: en hàbits mentals regionalistes que encara no hem deixat enrere.

 

Correspon pensar i actuar com a estat sempre que sigui possible, en tot moment, i en particular en una de les àrees claus, juntament amb la defensa i la hisenda, de tot estat: la policia. París no pot reconèixer un forat negre a les seves fronteres. França no necessita cap “país nou”, el que necessita és un estat seriós, compromès amb la seguretat i defensa de l'Hexàgon. Quin compromís amb París es demostra no seguint la Gendarmerie Nationale a Twitter? Quina disposició a ser a Europol indica no seguir-la? Els Mossos d'Esquadra han de seguir aquests dos comptes, Europol i la Gendarmerie Nationale, i molts d'altres, actuant com a policia d'una nació, no d'una comunitat autònoma espanyola. Sense excuses, sense retards, sense més negligències ni complexes propis d'èpoques passades. Amb sentit d'estat.

 

 

Àlex Calvo és autor, entre d'altres, de “Latino Gangs in Catalonia: Latest Police Operations Expose Extent of the Problem, Signal Policy Shift”, Small Wars Journal, 20 February 2015, disponible a http://smallwarsjournal.com/jrnl/art/latino-gangs-in-catalonia-latest-police-operations-expose-extent-of-the-problem-signal-poli