Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Esquerràtia descarata

Entre les diverses accepcions del terme paràsit, trobo al diccionari aquestes dues definicions que m’han interessat especialment: 1. Dit de l’organisme que es nodreix, temporalment o permanent, de substàncies produïdes […]

Ricard Biel
Ricard Biel 20/09/2009

Entre les diverses accepcions del terme paràsit, trobo al diccionari aquestes dues definicions que m’han interessat especialment:

1. Dit de l’organisme que es nodreix, temporalment o permanent, de substàncies produïdes o ingerides per un altre ésser viu, que rep el nom d’hoste. 6. Mot paràsit: Mot que afeixuga inútilment la frase.

Per tal de sadollar la meva curiositat científica, jo, que sóc home de lletres, he buscat exemples que il·lustrin les definicions:

Giardia lamblia: protozoo flagel·lat patogen pertanyent a l’ordre Diplomonadida que parasita l’aparell digestiu d’humans i altres mamífers, produint una patologia denominada giardiosis, giardiasis o lambliasis.

Com el lector comprendrà, llec com sóc en la matèria, aquest exemple m’ha deixat igual de peix. Amb tot, no he caigut en el desànim i m’he pres la llicència d’il·lustrar la definició, segons m’ha semblat entendre, amb un exemple propi per tal de retenir el concepte a la memòria, el qual he ajustat escrupolosament a la definició mateixa. Es tracta d’un modest cas divulgatiu que penso que podria ajudar a més d’un lector a iniciar-se, tal com està sent aquests dies el meu propòsit, en el fascinant món del parasitisme, sobretot ara que és setembre i els quioscs tornen a estar curulls de col·leccions que desperten les curiositats adormides del ciutadà àvid de coneixement, fins i tot de consultes polítiques democràtiques.

Esquerràtia descarata: 1. Dit de l’organisme polític que es nodreix, a poder ser permanentment, de la feina produïda o assumida per un altre col·lectiu, que rep el nom d’hoste. 6. Mot paràsit: Mot que afeixuga inútilment la frase. Per ex: “Esquerra és un partit independentista”. El darrer mot seria el paràsit.