Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

ERC i la tragèdia dels comuns

ERC va passar de defensar la unilateralitat i la restitució del govern legítim fins a les eleccions del 21D, a predicar la lògica multilateral un dia després de perdre inesperadament […]

Guillem Valls Sala
Guillem Valls Sala 28/08/2019

ERC va passar de defensar la unilateralitat i la restitució del govern legítim fins a les eleccions del 21D, a predicar la lògica multilateral un dia després de perdre inesperadament les eleccions.
 
És una evidència que ERC ha deixat de banda la independència de Catalunya per aconseguir l’hegemonia com a partit institucional català. Com? Plagiant el discurs i prioritzant arribar a acords amb els comuns i, així, en teoria, eixamplar la base independentista.
 
El més esperpèntic és que seguint aquesta estratègia ERC ha topat, precisament, amb un famós dilema econòmic, “la tragèdia dels comuns.”
 
La tragèdia dels [béns] comuns de Garrett Hardin de 1968 descriu una situació en la qual diversos individus [partits], motivats només per l’interès personal i actuant independent però racionalment, acaben per destruir un recurs compartit limitat comú [la independència], encara que a cap d’ells, ja sigui com a individus o en conjunt, els convingui que tal destrucció succeeixi.
 
Aquesta idea ve reforçada pel fet que ERC va ser traït pels mateixos “comuns” per partida doble: a l’Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Barcelona.
 

En el primer cas, els comuns no van dubtar a pactar amb l’establishment espanyol per deixar ERC fora de l’alcaldia de Barcelona. En el segon, van ser els mateixos comuns, amb els quals ERC ja havia pactat, els que van plantejar un cordó sanitari contra JxCat que, evidentment, no va seguir el seu joc.
 
En resum, els interessos egoistes a curt termini d’alguns partits són incompatibles amb els interessos col·lectius i el bé comú a preservar a llarg termini, la independència.
 

Per tant, cal unitat estratègica. Perquè el més trist és que avui ja ningú dubta que, si s’hagués imposat la lògica de la unitat i la cooperació des del principi, tindriem la capital i la tercera institució del país en mans dels partits independentistes.
 
Per tal d’evitar una nova tragèdia i, fins que ERC no trobi el nord, és necessari que la unitat d’acció es demani des dels carrers.

© Guillem Valls ; Twitter: @Guillem_Valls_ | www.entrevistesxlarepublica.cat | Blog personal: https://tinyurl.com/y2s9k4uc