Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Entrevista a un activista català agredit per oposar-se al Toro Jubilo

Entrevistem a Xavier Navarro-Soto Latorre, un català que va anar dissabte 15 de novembre a Medinaceli (Castella-Lleó) a oposar-se a la celebració de l'anomenat Toro Jubilo.  Què et va fer […]

Help Catalonia
Help Catalonia 24/11/2014

Entrevistem a Xavier Navarro-Soto Latorre, un català que va anar dissabte 15 de novembre a Medinaceli (Castella-Lleó) a oposar-se a la celebració de l'anomenat Toro Jubilo.

 Què et va fer decidir anar a Medinaceli?:

 
Crec que l'activisme és una acció necessària si volem lluitar pel benestar dels animals. El Toro Jubilo no és una festa més sinó que té força (com diuen a Espanya, “solera”). Em vaig assabentar de manera clandestina que s'estava preparant una acció i vaig pensar que podria ser útil la meva presència junt amb la dels altres activistes.
 
Quines van ser les vostres accions i quina va ser la reacció de la població i de la Guàrdia Civil?
 
Mentre esperàvem que arribés l'hora del salt a la plaça de bous improvisada que van muntar estàvem barrejats entre la població de Medinaceli. Senties expressions sobre els manifestants, com “Yo a estos les daba”, o altres defensant la tauromàquia, com la típica frase “Pero si nadie ama a los toros más que un torero”. Un cop vam fer el salt a la plaça, ens van increpar violentament amb crits de “a por ellos” o “que suelten al toro”, mentre la Guàrdia Civil anava “repartint”.
Només una veïna ens va recolzar -d' amagades- perquè també ho trobava una salvatjada.
 
Quan es va donar la senyal, un grup d'activistes es va encadenar, altres es fan entrelligar entre ells al piló de fusta on lliguen al bou, i altres fèiem de mur, tant perquè els activistes poguessin passar per sota com per protegir-los.
 
A un company el van detenir uns secretes. Quan em vaig agafar a la meva gent, la guàrdia civil em va etzibar un cop de porra i van començar a agredir a altres activistes, també a cops de porra. Quan els treien arrossegant de la plaça, els habitants de Medinaceli els proferien puntades de peu.
 

Ens van portar a un carreró sense sortida i ens van demanar els DNI. Ens van identificar, a altres els van detenir.

Entrevista realitzada per Aïda Fadrique Rubio @gatadenit

 
 
Tres apunts per contextualitzar el Toro Jubilo
 
Cal recordar que tant a Tordesillas com a Algemesí els atacs dels taurins van ser, també, molt  violents.
 
La tauromàquia està subvencionada amb uns 570 milions d'€ (d'aquests, 130 milions provenen dels fons europeus per la política agrària comuna) com a mínim, i segons l'estudi fet per Alfred Bosch (ERC) l'import s'incrementaria per la falta de transparència pressupostària de l'administració espanyola. http://es.slideshare.net/MartaEstebanMiano/las-subvenciones-a-los-toros-superan-los-500-millones-de-euros-al-ao
 
El govern espanyol subvenciona “tradicions” que, on a més de maltractar salvatgement a animals, alimenten la violència dels taurins sota la permissivitat de les autoritats de seguretat.