Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

“Ens la sua”

Diumenge en el reportatge del programa de TV3 30 Minuts s’analitzaven les claus de l’èxit de l’Aeroport de Barcelona, que enguany ha rebut més viatgers que el de Madrid malgrat que la infraestructura […]

El Dietari del Procés 02/07/2014

Diumenge en el reportatge del programa de TV3 30 Minuts s’analitzaven les claus de l’èxit de l’Aeroport de Barcelona, que enguany ha rebut més viatgers que el de Madrid malgrat que la infraestructura és més petita i el Ministeri segueix tallant-nos les ales. Totes les conclusions dels gestors de l’Aeroport, les companyies i totes les empreses que s’hi mouen al voltant, feien evident la pèrdua d’oportunitats que pateix aquesta infraestructura al dependre d’un Estat forani que sempre ha prioritzat més Madrid-Barajas. A la part final, els peixos grossos com ara la directora de l’Aeroport, el president de Vueling, caps d’empreses… responien la pregunta del milió: “I què n’opina de la Independència de Catalunya, com afectaria això a l’Aeroport?”.
 

Aquesta mateixa pregunta formulada de forma més capciosa pels mitjans unionistes -a la recerca d’un titular apocalíptic contra Catalunya- a l’ambaixador d’Estats Units a Espanya, James Costos, va generar una resposta molt similar que ha estat en boca de tothom des d’ahir i ha irat el poder estatal. Espanya esperava una resposta sideral, làctia fins i tot, però l'ambaixador va respondre que si hi ha algun canvi en l’estructura política espanyola, les empreses americanes s’hi adaptaran i punt. Aquesta mateixa resposta és la que els empresaris de casa nostra vinculats a l’Aeroport barceloní donaven als periodistes del 30 Minuts diumenge.
 

“Ens la sua”. Aquesta seria la forma vulgar però més clara per sintetitzar què en pensen les elits empresarials d’una eventual independència del Principat. Ells ho van deixar molt clar: mentre puguin seguir fent negoci, cap problema. I saben que això és possible en una Catalunya independent amb la seva màxima potencialitat. Així que amb formes més o menys diplomàtiques, perquè el futur sempre és incert, els empresaris forans van entonant el sempre neutre “és un afer intern d’Espanya” mentre planifiquen les adaptacions a una futura Catalunya independent, i els empresaris d’aquí arraconen les ideologies i comencen a insinuar que fóra bo poder gestionar totalment les nostres infraestructures sense dependre dels favoritismes del règim madrileny. Perquè ara parlar de la independència o ser-ho és normal, i a més, no dependre de ningú il·lusiona. Al cap i a la fi el que volen les empreses és fer diners, i nosaltres estem i estarem encantats de que segueixin venint a fer-los aquí.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014