Divendres, 7 d'agost de 2020 - Edició 743
La República

Embeinada descomunal de Rajoy

Embeinada descomunal de Rajoy! Ha iniciat dient que era una costellada, després ha obligat a la banda del TC dir que la “costellada” no era una “costellada” que era un referèndum encobert, […]

Gustau Navarro Barba
Gustau Navarro Barba 10/11/2014

Embeinada descomunal de Rajoy! Ha iniciat dient que era una costellada, després ha obligat a la banda del TC dir que la “costellada” no era una “costellada” que era un referèndum encobert, ara diu que “no és un referèndum ni és una consulta”. Ha enfonsat els seus pocs efectius unionistes a Catalunya i ara estarà clar a tots que allò que diu el TC espanyol a Catalunya pot perfectament no complir-se perquè el Parlament de Catalunya ja va declarar i votar obertament que hi ha una nova sobirania. Mariano, el 9 N ha superat ‘la prova de l’ànec’: si sembla un ànec, neda com un ànec i claca com un ànec, possiblement és un ànec. L'estat espanyol s'ha vist obligat a empassar-se una consulta política i ja poden continuar a mirar cap a un altre costat perquè a partir d'ara el preu de l'aposta puja encara més i no tenen res a oferir-nos.

Els resultats d'un referèndum o unes eleccions mai són absolutament comparables, però sí que podem fer algunes aproximacions. Els dos darrers referèndums a Catalunya amb un cens de població similar a l'actual són aquell de la constitució europea del 2005 i l'estatutari del 2006, l'any 2005 el plebiscit europeu el Si obtingué 1.366.846 vots uns anys després el referèndum estatutari el Si guanyà amb 1.882.650 vots.

El 9 de novembre del 2014 a l'espera del recompte final el doble Si se situarà aproximadament en 1.815.000 vots. Més enllà dels resultats en si, però, la veritable victòria de la jornada és una participació que supera els 2 milions de vots emesos -arribarà entorn de 2,25 milions-, una xifra que només figurava en les previsions més optimistes de participació, tenint en compte totes les dificultats afegides en aquest procés.

Hem arribat a dia 10 de novembre i hem votat. Les ordres del TC espanyol no es compleixen a Catalunya. La victòria del 9 N reforça políticament el sobiranisme i deixa orfes els unionistes en fer-se evident que l'única sobirania respectable a Catalunya és aquella del poble català i les seves institucions democràtiques, Parlament i govern de la Generalitat.

Relacionats