Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Dades sobre el preu de l’electricitat

|

- Publicitat -
Aquests dies, s’estan batent rècords en el preu de l’electricitat. Ens diuen que és degut al pic de consum registrat per la onada de fred. El que no ens diuen és que aquest pic de consum ha quedat bastant per sota del pic que hi va haver durant l’hivern del 2007, i en aquell moment el preu de l’electricitat era aproximadament un 50% menor. On haurien fet arribar el preu si haguéssim igualat o superat aquell pic?
 
Comparant el nostre rebut amb d’altres països europeus, es pot observar que el terme de potència contractada no existeix a gaires llocs i la part fixa que es paga a l’estat Espanyol, és molt superior al de la mitjana. A més, l'energia és també de les més cares. Sumant-ho tot, segurament ja som el país europeu on el rebut elèctric és més car. I no oblideu els milers de milions del dèficit tarifari, algun dia s’hauran d’incloure al rebut per a que deixi de créixer. Com és que amb preus inferiors allà les empreses elèctriques són rendibles?
 
Hi ha països d’Europa on el rebut de l’electricitat augmenta progressivament segons el consum que faci cada particular, la qual cosa incentiva l’estalvi i permet lluitar contra la pobresa energètica. Per contra, amb les nostres tarifes, amb una part fixa tan elevada, no ho aconseguirem mai. També ens hauria de preocupar que mentre aquí l’autoconsum i l’energia solar estan penalitzats i desincentivats de totes les maneres possibles, durant el 2016 es va aconseguir que l’energia solar fos l’energia més barata en quasi 60 països.
 
Una altra raó d'aquesta escalada de preus dels darrers mesos és segons sembla l'exportació d'energia a França. Pregunto: És normal que aquesta exportació repercuteixi a tots els ciutadans pagant encara més cara l'energia? això se li diu negoci rodó: es fan una línia de molt alta tensió que uneix la península i França, es comença a exportar electricitat (més guanys) i faig pujar-ne el preu ja que hi ha més demanada (encara més guanys).
 

Cal canviar el sistema i per canviar-lo calen majories parlamentaries. A Espanya això sembla impossible, els fets i les majories són les que són. Per contra, a Catalunya, al nostre Parlament, aquesta majoria ja hi és, però sense sobirania no es pot fer. Per que hem d’esperar a que a Espanya hi hagi un majoria política que ho vulgui arreglar? El que hem d'aconseguir és que Catalunya tingui aquestes competències, que auditi el sistema, calculi els costos reals i ho apliqui a imatge de la majoria de països europeus.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut