Dilluns, 21 de setembre de 2020 - Edició 788
La República

El nacionalisme es cura viatjant?

Em va passar pel cap la pregunta durant el viatge que he fet fa pocs dies per Irlanda, Escòcia i Londres i, es va confirmar en arribar i trobar en […]

Avatar
Francesc Bonastre i Santolària 06/06/2015

Em va passar pel cap la pregunta durant el viatge que he fet fa pocs dies per Irlanda, Escòcia i Londres i, es va confirmar en arribar i trobar en un tuït d'un de Falange que deia que el separatisme es curava viatjant. De fet, és el mateix que ja havia dit un falangista que donava suport al PP local de Pineda i, és una frase recurrent del nacionalisme espanyol per menysprea el nacionalisme català com si fos aquest un ignorant que mai viatgés.

No penso fer cap estudi de quins són els ciutadans d'aquesta cosa anomenada Espanya que més viatjant. El que sí sé, és que els partidaris del nacionalisme espanyol, d'entrada parlen de nacionalisme com si el seu no fos pas!? També sé que els que viatgen, sembla que no aprenguin res dels viatges que fan o que no comprenguin o reflexionin sobre el que veuen o els expliquen.

En la crònica des de Kotor http://in.directe.cat/republica-catalana/blog/12398/cronica-des-de-kotor ja vaig comentar que els nacionalistes espanyols haurien d'aprendre dels Montenegrins perquè eren nació i tenien l'euro i la doble nacionalitat. En aquest viatge a Irlanda, han explicat la independència d'aquest país d'Anglaterra, com també van comentar els resultats del referèndum per la igualtat respecte la matrimoni en que van guanyar els partidaris del sí

http://www.amnistiacatalunya.org/paginas/noticies/noticies/articulo/irlanda-fa-historia-i-diu-si-a-la-igualtat-respecte-al-matrimoni/ (Ja fa gràcia que Amnistia parli d'això i no del dret a decidir dels catalans!?).

D'Irlanda vam passar a Escòcia, on entre altres, van parlar del referèndum d'aquest país per la independència. En Edimburg, em va passar pel cap en un dinar, preguntar a uns espanyols que pensaven sobre el Tribunal Constitucional i els problemes amb Catalunya. Les respostes van ser les típiques del nacionalisme espanyol i al final vaig dir que podien mantenir la seva raó i que no els hi donava com dient-los que estaven boigs i, que continuava manteniment la meva raó. Entre altres suposats arguments d'aquests nacionalistes espanyols, estava que Catalunya mai havia estat independent i, que en Catalunya havia adolescents de 14 anys que no sabien parlar el castellà!? A la primera dita vaig dir que la unió de Corones no era cap unificació, a la segona vaig dir que dubtava tal afirmació, vaig ser prudent, perquè pel cap em passava dir que era un disbarat o una mentida que cap adolescent de Catalunya amb 14 anys no sabés el castellà, però ells insistien amb les seves afirmacions.

Vist tot plegat, està vist que els nacionalistes espanyols si viatjant no escolten i si ho fan no reflexionen sobre el que escolten ni comparen els altres països amb el seu. Els casos anteriors demostren que els pobles poden independitzar-se i que poden fer referèndums de tot tipus. Però ai, els catalans no tenen cap dret i són uns ignorants per pensar que sí, que poden ser iguals a la resta i poden lluitar i aconseguir la independència i, poden decidir mitjançant referèndum el seu futur!?

Relacionats