Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El món empresarial està perdent la por

|

- Publicitat -
Un dels arguments que ha utilitzat l'estat espanyol per anar contra la independència, ha estat la por; por a anar a pitjor, a lo desconegut, a quedar sols i aïllats. Fins avui, aquesta estratègia no els ha funcionat. No han estat capaços de sostenir aquestes pors amb cap estudi sòlid, ni dades que no estiguessin esbiaixades. 
 
El que més m'ha sorprès és que el món empresarial català també està perdent la por. Fa dues setmanes, Rajoy va demanar ajut als empresaris per a desactivar el procés d'independència. La resposta de l'empresariat català va arribar l'endemà mateix: 28 cambres de comerç, patronals i entitats empresarials van signar un manifest on donaven “suport incondicional” al dret a decidir fent pinya a favor de la consulta.
 
S'havia donat per fet que els empresaris es mantindrien al marge, on només una petita minoria donaria la cara. Tenien la confiança de que les pors de boicot als seus productes o a un estat que encara els pot legislar més encontra, serien suficient per aturar-los. Però resulta que ja no els fa por. Possiblement ara, la por sigui una altra. Després de 7 anys de crisi, els empresaris hauran pogut veure com es comporta un estat que només legisla a favor d'uns determinats interessos i menysté a la resta. A part de les seves idees polítiques, possiblement vegin la independència com una oportunitat de canvi i una de les poques opcions de futur i d'anar a més que els queda. Tingueu en compte que no es parla d'empreses petites, també hi ha multinacionals, un exemple n'és el president de Grifols que ha animat públicament a Artur Mas amb un “Tiri endavant, no s'arronsi”.
 
També eren impensables editorials del Financial Times on ja demana obertament que el Govern de Madrid mogui fitxa i que deixi de fer el problema més gros. Ja tenen clar que el problema és el Govern de Madrid. S'atreveixen a retreure al president espanyol que no hagi fet encara cap gest per abordar la qüestió catalana. Personalment crec que queden poques passes per a que el món econòmic europeu comenci a acceptar obertament una Catalunya independent com a mal menor. Si és que no ho estan fent ja, el següent pas serà considerar-la com una nova oportunitat d'inversió. Algú ha estudiat ja el moviment immobiliari que hi haurà degut a l'establiment de les noves ambaixades a Catalunya? O quants llocs de treball es crearan quan les empreses hagin de crear les seves seus a Catalunya, o quan finalment es pugui construir el corredor del mediterrani per al transport de mercaderies i convertir-nos en la gran porta d'Europa?  No hem d'oblidar que si el Procés fes tanta por al mon econòmic, Catalunya no hagués estat l'any passat la regió europea continental que més inversió industrial va captar. 
 
I recordeu que dependrà de com votem i del que fem a partir d'ara, que no deixem escapar aquesta gran oportunitat de canvi!
Publicitat

Opinió

Minut a Minut