Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024
Edició 2161

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 25 de juny del 2024

El dret de decidir

|

- Publicitat -

El 12 de desembre del 1989 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que manifesta que el poble català no renuncia al dret a l’autodeterminació, i que el Parlament de Catalunya podrà adequar la regulació dels drets nacionals a les circumstàncies de cada moment històric.
El dret d’autodeterminació és un dret reconegut per tots els organismes internacionals i també reconegut i votat pel Parlament de Catalunya. I és així perquè els pobles han de ser lliures per poder decidir el seu futur.
Emparats en aquest dret, reconegut internacionalment, hi ha molts països que han assolit la seva independència, especialment a Europa, on els darrers vint anys s’han produït un seguit de canvis territorials, en el benentès que parla de fronteres en el segle XXI i en el marc de la Unió Europea, és un anacronisme.
Hi ha una llarga llista de països, començant per les Repúbliques Bàltiques i acabant per la més recent Kosova, que han decidit lliurement el seu futur. És cert que les modalitats, les situacions i les circumstàncies en les quals cadascun d’aquests països ha exercit el seu dret a l’autodeterminació són molt diferents. Però tots tenen en comú que han decidit lliurement allà on volen arribar.

Publicitat

Exercir el dret de decidir no vol dir que haguéssim d’arribar a la  independència, vol dir que tenim el dret de decidir si ho volem ser o no, si ens convé o no, si val la pena o no? I això és el que a PLATAFORMA PEL DRET DECIDIR defensa, el dret que el poble de Catalunya pugui decidir allò que vol ser sense intermediaris, sense permisos de tercers i sense cap mena de coacció.

L’acte del 9 de març va en aquesta direcció, un assaig  del que podria arribar a ser aquest exercici de la nostra autodeterminació, del nostre dret a decidir. 

Que ningú no ens enganyi, els drets dels pobles i de les persones són inalienables, ningú no ens pot obligar a ser allò que no volem ser, ni ningú ens pot dir allò que vol que siguem. El dia 9 de març, donem tots i totes ple suport a la iniciativa de la Plataforma pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés pel futur del nostre poble.

Carme Forcadell
Plataforma pel Dret de Decidir 
www.decideixodecidir.cat

 

 

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut