Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

El cost de les suspensions

A les eleccions europees del passat diumenge, com les de fa unes setmanes pel Congrés, els catalans van tornar a votar, i els resultats segueixen mostrant la seva tossuderia: tot […]

Jordi @JordiOA 28/05/2019

A les eleccions europees del passat diumenge, com les de fa unes setmanes pel Congrés, els catalans van tornar a votar, i els resultats segueixen mostrant la seva tossuderia: tot i els 155, les suspensions, la repressió o les desinformacions, resulta que les forces independentistes segueixen guanyant, fins al punt en que ara ja sumen més vots que tota la resta de forces polítiques.
 
Les dificultats que s’han trobat aquestes formacions polítiques a les darreres eleccions europees han estat moltes:La llista de Puigdemont, s’ha trobat que quasi fora de termini, la JEC va intentar bloquejar als exiliats de ocupar-ne cap lloc. Això sí, amb tanta barroeria que Clara Ponsantí no podia anar a la llista per Europa però sí a una llista de les municipals per Barcelona, com s’explica això? O els impediments que s’han anat posant als presos i exiliats polítics per impedir accedir a debats i entrevistes. I el que és més important la inacció de l’estat davant les denuncies on en certes meses no hi havia les paperetes de la llista de Puigdemont. Ara imagineu que hagués passat si en alguna població no s’haguessin trobat paperetes de les llistes del PP o C’s. Oi que l'escàndol hagués estat de dimensions molt més considerables?
 
Ara queda saber quant de temps es prendran per intentar tornar a suspendre, anular o corregir el vot d’aquesta majoria de catalans. El que passa és que aquesta vegada els costarà més, ja que Espanya es veurà obligada a internacionalitzar encara més el conflicte si vol vetar que Puigdemont, Junqueras i Comín siguin diputats europeus.
 
No oblideu que a 48 hores de les eleccions europees es va votar suspensió dels diputats a la Mesa del Congrés. A la mesa, el PSC, PSOE i Podemos hi tenen majoria absoluta, sense ells no hauria estat possible suspendre’ls. Aquesta suspensió va tenir un nou cost  en format de titulars de la premsa internacional del tipus: “Espanya pateix una caiguda d'imatge internacional” o “Espanya, tècnicament, ja no és una democràcia”. Quines seran les portades quan intentin suspendre als diputats europeus? Es quedarà només en portades? Podran assumir-ho Espanya i Europa? Si ho assumeixen, afectarà també a la imatge d’Europa?