Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El cens del 9-N, un error greu

Comparteixo radicalment l'avís d'en Vicent Partal en relació als seriosos inconvenients que planteja el cens que dibuixa la nova Llei de Consultes no referendàries que s'ha aprovat en comissió al […]

Per a bons patricis
Per a bons patricis 18/07/2014

Comparteixo radicalment l'avís d'en Vicent Partal en relació als seriosos inconvenients que planteja el cens que dibuixa la nova Llei de Consultes no referendàries que s'ha aprovat en comissió al Parlament de Catalunya. És a dir, del marc legislatiu que ha d'emparar la Consulta sobre el futur polític de Catalunya del proper 9 de novembre. Tots sabem, de fet, des del principi, que Espanya mai acceptarà cap forma de participació política, vinculant o no vinculant, en format referèndum o consulta, en la qual es pregunti als ciutadans de Catalunya (encara que sigui oferint-los fins a dues oportunitats alternatives, com és el cas) si volen o no continuar formant part d'Espanya. Com ha dit clarament el demòcrata Rajoy, la nació espanyola és un objecte polític que se situa fins i tot fora de l'abast dels propis espanyols. És el que tenen els nacionalismes més radicals, com el dels nostres veïns, la intangibilitat absoluta. De fet, el que ens diferencia més. Nosaltres volem votar per ser, ells només poden continuar existint si aconsegueixen que no votem.

Com que és ben clar amb qui ens juguem els quartos, tots sabem des del primer dia que la Consulta només pot acabar de dues maneres: o tolerada per impotència, però amb el boicot actiu d'Espanya i del dependentisme català, o impedida per la força. Del segon escenari caldrà parlar si és que es produeix, però si ens centrem en el primer, és evident (un servidor porta insistint mesos i mesos en el tema) que el gran repte no serà fer guanyar el sí-sí, sinó portar a votar entre 2,7 i 3 milions de catalans, el que situaria la participació per sobre del 50% del cens. I aquí arribem al quid de la qüestió. Parlem del cens electoral habitual a Catalunya. Perquè afegir els joves entre 16 i 18 anys i, sobretot, els estrangers comunitaris amb un any de residència i els extracomunitaris amb tres, afegeix uns quants centenars de milers de votants al cens electoral habitual, procedents de sectors en els quals la participació serà sensiblement més baixa. Així, doncs, ens aixequem la barrera de la participació del 50% per sobre, segurament, dels 3,2 milions de catalans: una xifra que supera en més d'un milió la de catalans que van votar sobiranista a les eleccions de novembre de 2012. Gran autogol? No ens creiem de veritat que farem la Consulta?