Dilluns, 10 d'agost de 2020 - Edició 745
La República

Dos mons, una manifestació, però necessitem solució unitària

La manifestació d’aquest diumenge en contra de les últimes resolucions del Tribunal Constitucional ha fet coincidir sota una mateixa pancarta els dos grans mons de la política catalana que s’han […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 29/05/2016

La manifestació d’aquest diumenge en contra de les últimes resolucions del Tribunal Constitucional ha fet coincidir sota una mateixa pancarta els dos grans mons de la política catalana que s’han format els últims anys: l’independentisme i la tercera via. CDC, ERC, PSC, CUP, En Comú Podem, ICV-EUiA, entitats sobiranistes i sindicats s’han aplegat a Barcelona per dir ‘No’ als vetos del TC a lleis del Parlament de Catalunya que pretenen pal·liar les desigualtats al país.

Algú es preguntarà si aquesta ha estat la manifestació més important de la història, tenint en compte la unió de forces. Ans al contrari, no ha tingut gaire èxit, ja que la Guàrdia Urbana ha calculat una assistència de 8.000 persones. I per què no ha reeixit? Perquè les protestes que no inclouen una resposta clara i unitària no triomfen. I aquesta ha estat una d’elles, una de les marxes més ambigües dels últims temps: alguns defensen la desobediència al TC de manera explícita; d’altres, la independència però intentant evitar el xoc de trens directe ara; uns altres, el canvi integral d’Espanya a partir de les eleccions del 26J; i els menys agosarats, només esperen un canvi d’habitant a La Moncloa d’aquí a un mes.

Quin sentit té anar a una manifestació només de queixa al Tribunal Constitucional sense més? La societat catalana vol canvis. I els vol ja. Alguns volen la independència, i d’altres volen el canvi espanyol, tot i que… algú creu que un canvi a l’Estat solucionarà el problema estructural de Catalunya amb els vetos del TC i els poders fàctics espanyols a l’augment de la seva autonomia? Tenint en compte que es pugui fer fora del poder al PP el 26J, què passarà la propera vegada que la dreta –o esquerra, és indiferent- reaccionària anticatalana torni a governar?

Tornarem a sortir, com el 10 de juliol de 2010 i com aquest diumenge, a fer manifestacions estèrils contra el TC? Quantes generacions més protestaran contra l’Alt Tribunal mentre tot segueix igual? L’alternativa és que els dos mons que s’han trobat aquest diumenge en una mateixa manifestació facin un cop de cap i impulsin un trencament real i definitiu amb aquest Estat. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Relacionats