Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Donald Trump decidint sobre la independència catalana? No, gràcies

|

- Publicitat -

No és la primera vegada que el Dietari explica que el debat sobiranista no és cosa ni de Catalunya unilateral, ni d'un acord bilateral Catalunya-Espanya. La comunitat internacional juga un paper crucial i els esdeveniments que ens envolten poden canviar l'escenari a casa. A banda les eleccions espanyoles del mes vinent, el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea afecta Catalunya més del que sembla, i els comicis a Escòcia d'aquesta setmana també. Un 'no' als 28 britànic sumat a un 'sí' d'Edimburg podria causar un terratrèmol, tenint en compte que l'independentisme ha mantingut la majoria absoluta al Parlament -repartida entre el SNP i els Verds-, i tot plegat podria ser un factor determinant. L'altra cita són, sens dubte, les eleccions als Estats Units.
 

La tradicional cursa de les primàries dels partits republicà i demòcrata que se celebra l'any en qüestió s'està allargassant però sembla que està clar qui s'enfrontarà a qui: Donald Trump a Hillary Clinton. Sí, Trump serà amb tota probabilitat presidenciable per sorpresa i horror de la comunitat internacional, i els seus postulats fan creure en un desastre en l'estabilitat mundial si arribés a ser el successor d'Obama. És evident que serà el proper president dels Estats Units i no l'actual -que deixarà el càrrec oficialment el proper gener- qui potser un dia tindrà la carpeta 'Catalunya' sobre la taula. Fent política-ficció, què passaria si la carpeta caigués a mans de Trump? Fracàs absolut.
 

Publicitat

Les seves propostes polítiques estan vistes com proteccionistes i aïllacionistes, i a més suposadament vol tenir menys presència en les institucions internacionals, és a dir que és de suposar que no mourà un dit per donar un cop de mà al Principat si mai va per lliure i no li queda més remei que una declaració unilateral. I si ho fes, amb el rebuig que probablement provocaria a Europa un president nord-americà com ell, potser seria encara pitjor i Europa giraria l'esquena al procés. Com a mínim, Hillary Clinton té molta experiència en política internacional i tindria dos dits de seny per intentar solucionar el problema arribant a un acord que inclogui la democràcia. Un precedent de resolució de conflictes és la gestió del seu marit Bill Clinton de la guerra als balcans que es va trobar. Els acords de Dayton de 1995 van fer asseure totes les parts confrontades sobre la taula per enterrar gran part del conflicte. Un conflicte d'una intensitat mil vegades superior al que pot tenir sobre la taula si Catalunya mai fa l'últim pas. A les mans de Trump, els resultats poden ser imprevisibles.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut