Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

De sectarismes i de la inexistència de veritats absolutes

Els antics sofistes grecs deien que la veritat és una creació de les persones i, com elles, acaba sent relativa. Entre altres coses, el filòsof Protàgores recordava que sobre totes les coses sempre […]

Stella Firinu
Stella Firinu 21/10/2017

Els antics sofistes grecs deien que la veritat és una creació de les persones i, com elles, acaba sent relativa. Entre altres coses, el filòsof Protàgores recordava que sobre totes les coses sempre hi ha dos punts de vista i la veritat només és una opinió. Considerem, per exemple, els números 6 i 9: és el mateix signe, però el seu significat canvia segons com se’l mira. Segons la posició des d’on el mires, hi pots veure un 6 o bé un 9.

La veritat és un punt de vista. Recordem-nos-ho cada cop que expressem una opinió com si fos una veritat absoluta o quan titllem de mentida o ximpleria una opinió diferent de la nostra. És més, abans de fer-nos una opinió nostra –que, torno a dir, mai serà una veritat absoluta– aprenem a escoltar també les opinions alienes. Informem-nos, i no escoltant o llegint sempre el que ens agrada, sinó i sobretot analitzant les tesis contràries. Perquè no hi ha perspectiva sense (almenys) dos punts de vista. I potser la veritat està just en mig.

En canvi, hi ha la tendència a… 

(Continua a la pàgina www.irreverent.cat)