Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Com suportar, i vull dir suportar, no sobreviure, la crisi

Ara que sembla que arriben les vaques flaques sense que bona part de la població hagi conegut l’entel·lèquia aquesta de les vaques grasses (per tothom esclar!) i que tot indica […]

Montserrat Terrones
Montserrat Terrones 30/09/2008
Ara que sembla que arriben les vaques flaques sense que bona part de la població hagi conegut l’entel·lèquia aquesta de les vaques grasses (per tothom esclar!) i que tot indica que a Occident es farà servir diner públic per solventar els problemes que ha generat la banca cobdiciosa i irresponsable, necessitem maneres d’evadir-nos de la realitat que ens envolta i, més que mai, que siguin barates.

Se m’acudeixen moltes formes de provar de suportar l’allau de notícies paoroses que sentim cada matí en engegar la ràdio i ens diuen el bon dia que sona sardònic, però em centraré en les legals.


1.- Prendre antidepressius.

Si bé és necessària recepta del vostre metge, no crec que us sigui difícil aconseguir-la, ja que molt probablement estareu deprimits de veritat (i sinó us pareu a pensar un moment de res en el finançament o en la hipoteca i ja està). Fins i tot és més que possible que el mateix metge estigui deprimit, així que us despatxarà ràpid.

2.- Retrobeu-vos amb la natura.
Està més que demostrat empíricament que per allà on passa l’home no torna a créixer l’herba. Gaudir de l’equilibri de la natura, la màquina més perfecta de totes les que existeixen, en aquells indrets on encara no ha estat torturada ja sigui per l’especulació o pel sobirà menyspreu envers allò que ens envolta que tenim els humans en el nostre auto atorgat paper d’amos de la Terra, ens pot ajudar a repensar molts dels valors assumits per la força que té el sistema sobre nosaltres. La natura ens hauria d’ajudar a ser capaços de pensar per nosaltres mateixos d’una vegada i adonar-nos que les coses no han de ser necessàriament d’una sola manera.

3.- Folleu, folleu que el món s’acaba!
Els més afortunats sols hauran d’assumir el cost dels preservatius, els altres… El sexe, a banda de la seva finalitat reproductiva, és una de les activitats lúdiques més antigues i sens dubte la més preuada, sobretot quan és més un record que una realitat. Vigileu, però, amb la descendència no desitjada que surt molt cara i fins i tot també amb la desitjada. Vés a saber si d’aquí uns anys dur innocents a aquest món no es considerarà un crim contra la humanitat.

4.- Llegir, llegir i llegir.
Hi ha gent que diu que els llibres són cars i potser tenen raó, però continuen sent proporcionalment molt més barats que anar al cinema i indubtablement molt més que anar al teatre o a un concert. A més, et donen l’oportunitat de recrear tu mateix en la teva ment l’univers que estàs llegint (si és ficció) i d’augmentar el teu bagatge intel·lectual (si és no-ficció o ficció de qualitat). En l’actualitat, pensar un mateix sembla ser un comportament en perill d’extinció i hem de protegir-lo. L’únic problema és que els llibres ocupen molt d’espai i les cases cada cop són més petites.

Segur que hi ha moltes altres formes de suportar la crisi, perquè si aconseguim suportar-nos a nosaltres mateixos les 24 hores del dia, llavors tot és suportable. L’única cosa que hem de demanar-nos és si realment volem suportar-la i per a poder-ho fer, la ineludible pregunta prèvia és si ens la mereixem.