Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Chacón, fots pena!!

   Carmen Chacón, nascuda a ‘Esplugas’ de Llobregat el 1971. Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona i posterioment va obtenir el títol de doctora també en dret a […]

Gerard Ollé 21/04/2009
   Carmen Chacón, nascuda a ‘Esplugas’ de Llobregat el 1971. Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona i posterioment va obtenir el títol de doctora també en dret a la Universitat Autònoma. Va entrar a formar part de les ‘Juventudes Socialistas’ el 1989 i va esdevenir membre del ‘PSOE de Cataluña’ el 1994. Durant els darrers anys ha compaginat varis càrrecs menors amb la docència de l’assignatura de Dret Constitucional a la Universitat de Girona fins que ha assolit la cartera de ministra, primer d’habitatge i ara de defensa.
   Us heu parat a pensar mai com d’important és el ministeri de defensa espanyol? Ui! És molt important! Ara mateix em venen a la memòria tres grans operacions dels tres darrers grans ministres de defensa espanyols, totes elles de gran magnitud i decisives per canviar el rumb de la història i evitar la tercera guerra mundial : 1- La victoriosa reconquesta de Perejil després de la sanguinària invasió de l’illa per part de quatre cabres salvatges descontrolades (Federico Trillo). 2 – La venta de fragates de guerra al dictador veneçolà Hugo Chávez (Jose Bono). 3 – La gran operació al mes pur estil americà davant les costes somalís arremetent contra milers de pirates ferotges (Carmen Chacón). Tres grans accions que han canviat el rumb de la història mundial recent, com així ho han reconegut mitjans de ressò com el New York Times, la CNN i la BBC (òbviament, ironia).
   Amb aquesta acció i d’altres de no menor importància com tenir un fill, passar revista a les tropes aquí i allà, donar el biberó al nen, retirar les tropes de Kosovo, treure el nen a passejar… i moltes més que TVE3 ens relata dia darrere dia, és com la Carmen ha esdevingut una persona de ‘referència’ a nivell mundial.
   Però, qui era la Carmen ara fa un any i escaig? Com s’ha guanyat el respecte aquí i allà? Amb una trajectòria immaculada fins al moment (sobretot recordem les seues ‘grans’ polítiques d’habitatge que van facilitar l’accés a l’habitatge a milers de joves mileuristes) el ‘PSOE de Cataluña’ la va escollir com a cap de llista per les eleccions al parlament espanyol del març del 2008. Sota el lema ’la Cataluña optimista’ va duur a terme una campanya surrealista, on no va parar de repetir una vegada i una altra en diferents entrevistes frases de l’estil: ‘volem un desplegament ple de l’estatut català’, ‘necessitem urgentment un nou finançament’, ‘apostem pel federalisme’, ‘volem la gestió de ports i aeroports’, etc.
   No obstant, la Carmen i el programa electoral no només parlaven de la relació platònica que Catalunya havia de tenir amb Spain, sinó que també posava sobre la taula moltíssimes propostes sobre educació, sanitat, pensions, immigració, medi ambient, política internacional… però guardava pel final, i mig en secret, el punt més important i ambiciós: -darrer punt del programa electoral : 6- Una política de defensa al servei de la pau. I així és com la bona de la Carmen, a la pàgina 77 de les 78 pàgines que té el programa electoral (la número 78 és una contra-portada buida de contingut) dedica quatre ratlles a lo que serà la seua gran aportació a la humanitat els pròxims quatre anys. Destacar les tres ‘grans’ accions que centrarien el futur de la Carmen com a ministra de defensa : 1- impulsar les negociacions per aconseguir un tractat internacional de comerç d’armes, 2- creació d’un centre d’excel.lència en desactivació de mines, 3- donar suport a missions internacionals emparades per les Nacions Unides i aprofundir en missions de pau.
   Bé, no faré comentaris sobre l’estat d’aquests tres punts després de més d’un any de gestió al capdavant del ministeri més caspós de la cort espanyola. Tot i així, si atenem, novament, a la quota de pantalla que té la Carmen als telenotícies de TVE3, diríem que s’ha convertit en la ministra més important i mediàtica no només del ‘reino’, sinó de l’univers sencer. Suposo que el pròxim canal tdt de TVE3 s’anomenarà algo així com ‘Chacón TV’ i narrarà 24h i sense interrupcions com la Carmen salva el món de les amenaces independentistes, com per exemple, la catalana.
   Carmen, perquè has triat aquest camí? De les tantes i bones propostes que tenies al teu programa electoral, perquè has decidit desenvolupar aquest paper tan trist? Perquè una persona tan preparada i ambiciosa s’ha deixat manipular d’aquesta manera? No crec que gaires ingenus esperessin que treballessis per Catalunya (tot i que durant la campanya no vas parar d’omplir-te’n la boca), però podies haver treballat pel medi ambient, per reduir les desigualtats socials, per garantir l’accés a una sanitat de primer nivell a tots els ciutadans, per impulsar mesures anti-crisi, etc etc. Però no, vas decidir fer carrera al costat de la cabra de la legió i d’Spain, felicitats Camen!
   I només recordar-te que si el que vols és lluitar contra la pirateria i les injustícies al món, no cal que et desplacis a l’Àfrica a jugar a ‘hundir la flota’ dels pirates somalís amb les fragates espanyoles, perquè l’atac més brutal de pirateria el patim, diàriament i desde fa molts anys, els catalans (inclosos també els milers que et van votar). Rompan filas!