Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Centralisme populista

En el debat sobre “el estado de la nación”, el president espanyol va anunciar un nova prestació universal de 2.500 euros per naixement. El portaveu del PNB, Josu Erkoreka va […]

Elisenda Paluzie 14/07/2007

En el debat sobre “el estado de la nación”, el president espanyol va anunciar un nova prestació universal de 2.500 euros per naixement. El portaveu del PNB, Josu Erkoreka va reaccionar amb duresa contra la mesura. Efectivament, aquest ajut estatal representa una agressió en tota regla al repartiment competencial vigent i una deslleialtat institucional greu. Les competències en polítiques socials corresponen als governs autonòmics. L’Estatut dóna a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de serveis socials (incloent les prestacions econòmiques amb finalitat assistencial) i la competència exclusiva en matèria de promoció de les famílies i de la infància.

 

Aquesta mesura no és casual sinó que forma part d’una estratègia jacobina on l’Estat participa en àrees de competència autonòmica gràcies al seu poder de despesa. La llei de la dependència en constitueix un dels exemples més flagrants. El Govern de la Generalitat limitat per la greu insuficiència del seu finançament es veu incapacitat per fer polítiques pròpies socials rellevants. El politòleg i estudiós del Québec, Josep Sort, denúncia que aquesta política és una còpia de l’estratègia dels governs liberals canadencs i el seu ideòleg principal és Stéphane Dion, cap de l’oposició i professor universitari. A Catalunya i Espanya una seguidora d’aquesta ideologia és la flamant Ministra d’Habitatge Carme Chacón. Investida d’un ministeri sense competències (transferides a ajuntaments i governs autonòmics), assistirem a una intervenció sense precedents de la ministra en les polítiques d’habitatge teòricament transferides.


Publicat al diari Avui, el 14 de juliol de 2007