Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Carta d’amor als escocesos

|

- Publicitat -

A poc més de dos mesos pel referèndum escocès -que per uns o altres serà utilitzat a Catalunya en l'avantsala del 9N-, el sí no remunta a les enquestes. Després del repunt de finals de 2013, les projeccions han indicat una victòria del 'no' amb un 55%-60% dels vots respecte als 40%-45% del 'sí'. L'última, publicada aquesta setmana al diari The Times, apuntava a un 61% a 39% pels unionistes. Com és que la campanya de Salmond de moment no té efecte? Un debat a la capital del Regne Unit organitzat pel diari London Evening Standard al voltant de la independència d'Edimburg ens dóna alguna idea.
 

En primer lloc, un diputat anglès dels Tories, el partit conservador britànic, deia que seria convenient que Westminster enviés “una carta d'amor” a Escòcia. És a dir, que Anglaterra mostrés més respecte i afecte als veïns del nord. La Baronessa Kennedy, membre laborista escocesa de la Cambra dels Lords, i òbviament contra la separació, deia: “Hem de dir als escocesos que no els hem escoltat prou, que estem convençuts que la seva contribució és vital i que junts hem d'ajudar-nos a construir un millor Regne Unit”. Per últim, el número dos del departament del Tresor britànic, Danny Alexander, temptava els votants a decantar-se pel 'no' sota la promesa de “més autogovern, incloent més control dels impostos”.
 

Publicitat

Tot són paraules en campanya, però l'estratègia per parar el vendaval independentista sembla efectiu, i des de 2012 -amb el bany de nacionalisme britànic integrador que van portar els Jocs Olímpics i el jubileu de la Reina- que en cap moment l'unionisme s'ha vist amenaçat a les enquestes.
 

Extrapolant tot plegat a Catalunya, és realista pensar que un diari madrileny muntarà un debat a Madrid amb persones dels dos bàndols, que transcorregués amb normalitat i sense incidents? D'altra banda, algú ha escoltat mai un diputat del PP, -o del PSOE- fora de campanya electoral i a Catalunya dir quelcom semblant? Fa uns dies un dels membres del Tribunal Constitucional espanyol el 2010 deia que l'error no havia estat la famosa sentència, sinó que els catalans volguessin reformar l'Estatut.
 

Per aquests motius, a diferència d'Escòcia, a Catalunya el 'sí' a la plena sobirania supera el 'no'.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut