Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Cap al triomf independentista en la batalla per imposar el missatge a l’estranger

Catalunya no és encara un país independent i l’etapa post-autonòmica encara costa de veure, perquè a efectes pràctics, el govern del país encara ha d’anar a l’Estat a demanar diners […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 01/05/2016

Catalunya no és encara un país independent i l’etapa post-autonòmica encara costa de veure, perquè a efectes pràctics, el govern del país encara ha d’anar a l’Estat a demanar diners del FLA, deutes que s’arrosseguen des de temps immemorials i una flexibilització del sostre de dèficit. No obstant, la intenció de l’executiu de Puigdemont continua ferma i sí que hi ha ja molts detalls que denoten una nova etapa. Un d’ells, la intensificació brutal de la presència del govern de la Generalitat a l’estranger. L’objectiu és guanyar la batalla per fer calar el missatge desitjat sobre el conflicte Catalunya-Espanya.

I mentre a Madrid la convocatòria de noves eleccions ja és un missatge de poca seriositat prou destacable, a Barcelona es treballa a tota màquina per donar la imatge contrària del procés. Raül Romeva està desbocat a l'hora d'oferir entrevistes i escriure articles a diaris europeus, amb un mes d'abril on ha aparegut a dos mitjans belgues, un italià, un polonès, un anglès i un escocès. I en tots, la idea que vol transmetre és la mateixa: voluntat de diàleg, però amb ultimàtum a l'Estat. Si no hi ha referèndum ja, el full de ruta de Junts pel Sí continuarà caminant. Les paraules 'unilateralitat' i 'desobediència' no surten en excés de les paraules del conseller per no espantar, però les deixa ja a l'horitzó.

La batalla de la seriositat i solvència del govern sempre l'ha guanyat Espanya que, pel fet de ser l'Estat, ja gaudeix de la pressuposició que serà més raonable i estarà fent les coses millor que 'una regió radicalitzada per culpa de la crisi'. Ara bé, els nous comicis són un autogol que pot fer mal a la seva credibilitat. Però si per això no fos poc triomf, Romeva continua la seva feina de formigueta i aquest cap de setmana Carles Puigdemont fa el seu primer viatge oficial. Flandes és el lloc triat, on s'ha reunit amb el líder dels independentistes flamencs i alcalde d'Anvers, Bart de Wever, i el president de Flandes. Un altre triomf, però Flandes és, al capdavall, un aliat natural. Falten els ossos durs de rosegar. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Relacionats