Dissabte, 5 de desembre de 2020 - Edició 863
La República

Fent pinya amb Flandes

Escòcia sempre ha marcat lleugerament distàncies amb Catalunya pel que fa a l’anhel independentista. Tot i que sobre el paper sempre ha donat suport, tampoc s’hi ha implicat en excés. […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 30/11/2019
Quim Torra amb el ministre-president de Flandes, Jan Jambon. Foto: Norma Vidal/ACN

Escòcia sempre ha marcat lleugerament distàncies amb Catalunya pel que fa a l’anhel independentista. Tot i que sobre el paper sempre ha donat suport, tampoc s’hi ha implicat en excés. Torra i Sturgeon es van reunir el juliol de 2018 a Edimburg –no consten visites de la primera ministra escocesa a Barcelona, tot i que segons va publicar el ‘Herald Scotland’ l’agost del 2018, s’hi va comprometre–, i van pactar una declaració de suport al referèndum català. Tenint en compte que Catalunya té uns suports de governs més aviat reduïts, no és poca cosa.

Amb tot, però, l’aliança podria ser més profunda i ambiciosa. Aquest dissabte Quim Torra i el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, s’han reunit a Barcelona i han signat un acord per demanar a la UE “mecanismes per permetre la integració de nous estats independents”. També donen suport a “l’autodeterminació pacífica” com a via per resoldre conflictes, no només posant el focus en Catalunya. I és que si es vol que Europa mogui fitxa, s’han de teixir aliances. S’han de ser més. És la mateixa lògica que a nivell català.

Relacionats