Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Apunts de la societat del coneixement (PVV)

Nova sessió del Programa Vicens Vives (PVV), aquesta vegada per discutir sobre la societat del coneixement amb Alfons Cornella i Joan Majó. La veritat és que tenia molt d’interès en […]

Salvador Garcia
Salvador Garcia 27/01/2010

Nova sessió del Programa Vicens Vives (PVV), aquesta vegada per discutir sobre la societat del coneixement amb Alfons Cornella i Joan Majó.

La veritat és que tenia molt d’interès en escoltar a l’Alfons Cornella en primera persona: he llegit molts articles seus i molta molta gent m’ha parlat molt bé d’ell (en especial el David Boronat). Al Joan Majó ja l’havia sentit una vegada amb el Collectiu El Far (quins temps aquells! sopars-tertúlia amb Marc, l’Uriel i els Jordis…; al sopar amb el Joan Majó, de quan era Director General de la Corpo, va venir també la Marina Llansana).

Alguns apunts aleatoris de la sessió:

  • Repte de passar de l’exhaustivitat (Google) vs. rellevància (qui?): avui dia podem trobar-ho tot, però la clau és trobar exactament allò que busquem o allò que ens és més útil
  • Estem més connectats però som més individualistes, i perill d’estar hiperconnectat: ho reconec, jo ho estic, i tinc “mono” quan fa estona no reviso l’email (cal evitar ser esclaus de la tecnologia, he de mirar quina teràpia puc seguir!)
  • Privacitat: Google i demés acaben tenint molta (molta) informació sobre nosaltres… Poca conya
  • Tecnologia com augmentació de les nostres capacitats
  • Grid/greed, explicació de molt del que ha passat els darrers anys
  • Les solucions tradicionals no serviran pels nous problemes als que ens hem d’afrontar
  • … i reflexió personal, sort que les xarxes socials no existien quan jo tenia 20 anys! (ves a saber quines fotos podrien veure els meus fills de mi…).

I un tema molt interessant que va comentar Alfons Cornella: la necessitat de compartir coneixement dins de l’empresa, i que fer això tingui “recompensa”. “Donar coneixement no és un acte altruista”, “no es valora compartir coneixement”, “la informació és poder”: no hi podria estar més d’acord, aquest és un tema no resolt en la majoria d’empreses, i acaba resultant en pèrdua d’oportunitats de les empreses.

I també d’Alfons Cornella, una frase: cada dia, una idea. Quina idea has tingut avui?